Friday, November 16, 2007

The Pleasure of Gossiping

What is gossip? Men couldn't understand it well, women can't live without it. Konfem, women memang takleh hidup tanpa gosip. How I know? I know laaaa...

Setiap hari saya kena angkut bini-bini orang ni gi makan (sebab saya yang selalu dipaksa jadi driver, maklumlah, the only gentlemen). They can start gossiping right from the door of their room, chirping all the way to the car, sambung ngumpating dan gossipping dalam keta (sampai orang tanya dia soalan pun dia tak dengar), then sampai restaurant tu masih lagi gosip sambil order makanan. Terus gossip bagai sampai lah makanan sampai. Jangan harap diaorang diam masa makan, sempat jugak sambil kunyah sambil gossip. Upacara gossiping ini berlanjutan sehingga lah sampai ofis semula, tu pun selepas 15 minit terpacak kat depan pintu bilik sambil gosip. Some took the extend to invite the colleagues to her room and continue the gossip for another half an hour before call it off and start working. Can they live without gossiping? Don't think so, their life will be meaningless.

Contoh majlis gosip-mengosip di bawah adalah antara yang terbaru dalam office.
Tajuk gosip: Handphone baru

Miss Senget beli handphone baru, dia buat pengumuman masa makan. The rest were excited.


"Pinjam tengok."
"Berapa ni?.... ooooo mahal la, kat tempat xx tu boleh bagi diskaun.."
"Naper beli model ni? ok ke? ..." Datin tanya..


The conversation continues.... from which brand is the best, to which provider gives best price for MMS and 3g. Siap ngan sesi cuba-mencuba, sesi perbandingan, sesi ambil gambar.... bermacam-macam.



A single topic can last for one hour. They can talk about any topic. Saya rasa kan, topik yang bertajuk "Macam mana nak nampak ayu kalo kita terberak?" pun boleh diperbahaskan selama berjam-jam.

Pagi tadi masa balik dari breakfast saya dah tak tahan ngan gossip yang tak berhenti-henti tu.. Saya tanya "Kenapa ye pompuan suka gosip bagai, sembang tak henti-henti?"

Jawapan diaorang memeranjatkan saya. Biar betul? They are constantly promoting the sisterhood.

"Kita bincang benda yang betul tau, yang gossip tu khabar angin je, kita tak buat yang tak betul." (betul ke tak gossip? selalu je saya dengar ngko orang gosip)

"Kita kongsi pengetahuan ilmiah tau. Untuk penambahbaikan kita semua.." (Mungkin kot, dia orang kena tau macam mana posing supaya nampak ayu kalo terberak tu..)

"Kita berkongsi pengalaman, kita tak kedekut ilmu." (Aik? tak pernah ada orang cakap macam ni pun..)

The only way to stop the gossip is to get a men to sit in between them. Semalam kita mengharapkan Datin yang duduk antara dua minah tu untuk memberhentikan gosip bagai diaorang, tapi langsung tak berjaya. Lupa, Datin tu pompuan jugak.

No comments: