Wednesday, July 30, 2008

Bintulu Trip - Kerja, Jalan-jalan, Balik

My stay at Bintulu was short, a mere 24 hours to be exact. Reached Bintulu on Monday evening, 4.30pm, and left at 4.10pm the next day. Basically, little time to explore the place. But lucky enough, my friend's aunt stay in Bintulu. She brought me out for dinner on the first night.

The next day was rather packed. I started off with my official work/visit at Jabatan Pertanian Bintulu in the morning till noon.

Rushed back to the hotel by noon, got myself checked out by 12.40pm. Then off to the 'jalan-jalan' agenda. My friend's aunt was not free so she recommended a taxi. First stop, a paddy shop. A special request and also recommendation by my friend. This shop was rather interesting, selling only organic mountain rice. There were more than 15 selections with price ranging from RM5 to RM8 per kg. From glutinous rice to fragrant rice, white, brown, unpolished, red... u name it. I bought a kg each of fragrant rice, highland rice and red (brown) rice. VERY FRAGRANT!

Then had a bowl of Sarawak laksa, bought some Foo-chow bun (Kong-piang as the foo-chow called) and mee-sua (thin hand made noodle distinctive to the foo-chows) before heading to Tanjung Batu Beach. No crystal clear water but quite scenic.

Then off to the BDA (Bintulu Development Authority) building, a very distinctive cone shape building on top of a hill.

Then the uncle taxi took me to this indoor stadium. Fully air-cond one woo, the uncle taxi said proudly.

The uncle had also brought me to a few churches (they're so huge!) and interesting building around Bintulu.

All in all, the 'jalan-jalan' had only taken me one and a half hours. Bintulu is a small town alright. here's the aerial view of the Bintulu town situated by the estuary.

The weather was beautiful and I got the chance to snap a few breath taking photos of the aircraft wing and the sky.

Since it was a long 2 hours flight, I make use of the time to do some paperwork.

Reached home at 7pm on Tuesday.

25 comments:

saharil said...

'do some paperwork'? kat monitor laptop tu nampak macam browsing photos aje.. hahaha

Josh said...

[Saharil] Hahaha... tajamnyer penglihatan Saharil. Well, I was really doing my paperwork. Browsing on the photos of our research, to be pasted into the word document. Ok tak explanation nih? hahaha

PUTUBAMBU said...

apsal aku nampak josh cam gemuk sikit dlm gambor ni ha?

tulah Josh..makan tak ingat dunia dah...control..control..!

axim said...

Amboih kak putu,itu pulak yang di komennya..haha,anyway naper gambar jauh jauh jer nampak....?

sure you have a great trip right??

Josh said...

[putu] tu ler.. tapi bukannyer gemuk sangat putu, camera tu ada masalah sikit kot.. hahahaha...

Lepas ni kena gi gym balik. Dah dua minggu Josh x gi gym. ish ish...

Kembara Musafir said...

hmmm... I am not the only one who has noticed that.... hehehe... ambik balik kata2 Josh... "bertambah comel...?" hehehe...
flight tak penuh ker...? on eco, kengkadang siksa nak bukak laptop, space tak cukup, very cramp...

Josh said...

[Axim] Tu ler, si uncle tu x pandai amik gambar, x biasa pakai digital camera dia kata. Semua gambar dia yg tolong ambikkan. Erm.. yah, did ronda-ronda, tapi biasa je.

[kingkong] Alamak... terkena balik.. hahaha..
Sebenarnyer Josh nak kata Josh semakin comel, tapi nanti orang kata kita taktau malu puji sendiri kang.
memang cramp tempat duduk dia, nasib baik Josh KECIK and laptop kecik, kan kingkong?

Arel said...

Hi josh.. kuat jalan2 sekarang! Take care he he

Josh said...

[Arel] Biasa ler. hehee. U take care too.

syukur said...

josh setuju sangat dengan cakap putubambu..gambar berdiri tu nampak kawasan yang sedikit tembam.. he he..jgn marah yer... jom gi gym balik.. do some cardio work out.

Lily.Lulu. said...

wowww .. besnyaaa ...
lily x sampai sarawak lagi ...

Lily.Lulu. said...

wowww .. besnyaaa ...
lily x sampai sarawak lagi ...

PUTUBAMBU said...

takpelah josh.. janji maintain hensem..!! hehehe...

:: NbC :: said...

wah.. rajin tul sempat buat keje dlm flight tu..

i ada prob dlm flight - masuk je kira nak zzzzzzzzzz

;-) lalalala

Ziana said...

nih yg kene pi Bintulu nih..
Swak beso sgt.. sume kene pi
:)

Beruang Madu said...

Kat memana pun kita pegi walau kat pekan koboi yg kecik sekalipun kalau pandai explore maka akan senang lah hidup kita... Bintulu tu Abg Bear ada kawan lama kat situ tapi lama dah dia merajuk... cemana lah Abg Bear nak ke sana ... nantilah kalau free... takleh janji

mazddaud said...

"Kerja sambil jalan2"...best tu...fully sponsored vacation...heheheh

Josh said...

[syukur] Josh suka pe tembam-tembam camni. hehehe. Kalo kurus sangat orang kata Josh kecik sangat. hahahaa. Memang nak masuk balik gym pun. Lepas Ipoh trip.

[Lily] Hi Lily. Best gak gi tempat yg kita x pernah pergi. Ni pun first time Josh kat situ.

[Putu] chewah... Putu memang memahami. hahaha.. Tapi tanak sampai tak nampak kaki sendiri dah.

[Pinky] Terpaksa la pinky, sebab sekarang dah kat Ipoh. Traveling lagi. kalo x, x siap ler kerja yg melambak kat ofis.
Psst, bagus pe boleh tido lena atas flight.

[Ziana]Hahaha.. semua tempat nak pergi ye? ni kena mintak cuti satu tahun, pastu satu Mesia kita jalan.

[beruang madu] betul apa yg abg bear cakap. Kita kena explore.
O, ada kawan kat Bintulu yek, abg bear kena pergi ler kalo camtu. Tapikan, Bintulu memang kecik sangat. setengah hari dah explore semua tempat.

[Maz] Hi Maz, ok lah jugak travel ni. semua ditanggung. Kalo ada peluang, Josh nak makan McD kat Penang. ;-P

mazddaud said...

Welcome2x to Penang....Ipoh and Penang dah dekat tu....kalau Josh sampai Penang of course saya akan belanja....ala...Josh bukannye makan banyak pun..he..he..he..

Josh said...

[Maz] U never know. Josh boleh makan dua ekor kerbau tau.

azizi said...

josh,
.... siap boleh makan 2 ekor kerbau ni .. ni betul2 manusia ke, or dah kena combine genes dgn alien makan byk.

YAzrIE said...

AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHAHAHAHHAHA...*sambil gelak terguling-guling dan tergolek-golek....

Josh said...

[Azizi] I'm an Alien, muahahahahaha....

[Yaz] Pastu?

YAZrIE said...

pastu ketawa lagi....hahhahahahahahahahhhhhhhh....

Josh said...

[Yaz] Senget ler mamat sekor nih. hahahaha