Thursday, July 10, 2008

Kisah Burung Kakak Tua


Ada beberapa kisah lucu pasal burung-burung kakak tua kat opis Josh nih yang Josh nak kongsikan dengan kengkawan.

Kisah Burung Kakak Tua A:
(Citer nih disumbang oleh burung kakak tua tu sendiri, bukan citer rekaan semata-mata)
Satu petang burung kakak tua nih tido petang kat bilik tidonyer. Agaknyer memang dia letih sangat sampai tido taktau masa. Dengan cuaca yang panas dan sebab tido terlalu lama, burung kakak tua nih terbangun tapi blur-blur.... Tiba-tiba dia perasan ada sorang lelaki yang dia tak kenal tido di sebelahnye. Terkejut giler burung kakak tua tu...."EH, APA YANG KO BUAT KAT SINI??!!!" Tanya burung kakak tua tu dengan suara yang lantang.

"Apalah sayang nih, abg tido kat sini ler......" jawab laki tu.

Alamak, burung kakak tua tu lupa yang dia dah kawin. Laki yang tido sebelah dia tu husband dia sebenarnyer..... KUANG KUANG KUANG....

Kisah Burung Kakak Tua B
(citer nih kisah benar jugak, diciterkan oleh burung kakak tua seekor lagi)
Satu hari burung kakak tua nih bawak keta gi buat urusan kak luar, dua ekor burung temankan (3 ekor dalam satu kete). Sekor dok depan, sekor lagi dok belakang. Semasa burung ni bawak kete, dua ekor yang lain tengah bersembang. Burung yang dok kat tempat co-pilot tu mulakan citer hangat... burung belakang membalas, sambil menghangatkan gossip dengan citer-citer yang lebih menarik... Sambil-sambil dua ekor nih gelak-gelak burung kakak tua yang bawak keta tu nak jugak masuk campur (she can't resist)... Dah puas dia cuba concentrate driving sambil dengar gossip tu tapi suara burung kat belakang tu slow sangat. Gossip-gossip hangat dan gelak-ketawa dua ekor burung tu diteruskan.... yang bawak keta tu mula frust... sebab tak dengar.

"Nih takleh jadi nih, saya kena kuatkan suara burung yang belakang tu..." pikir burung yang bawak keta tu, sambil satu tangan cuba pusing-pusing butang volume radio tu....

"E'eh, naper masih slow lagi suara tu..." sambil dia pusingkan lagi butang tu nak kuatkan volume.

Alamak, burung kakak tua baru perasan tu bukan gossip kat radio, maner boleh control suara burung kat belakang tu dengan pusing butang volume....... KUANG KUANG KUANG.....

19 comments:

PUTUBAMBU said...

ngeh..ngeh.. hehhee..

soalannya.. pandai burung kakaktua tu bawak kereta yek? sekolah mana dulu?

Josh said...

[Putu] Ehh, pandai burung-burung tu. Siap boleh kecek kelate lagi tau.
Mungkin diaorang, eh, dia burung bersekolah kat sekolah pondok emas kot..

Puan A said...

amboi-2...smlm seronok mkn, arini seronok tambah citer lak kan?
cantik gambar2 tu yek..pandainyer

nazzman ibrahim said...

hahaha pandai u buat lawak ops tetiba jerr kan

Josh said...

[Puan A] Rindu kat burung-burung tu, so Josh pun buat ler entry pasal diaorang. Susah payah Josh gi cari gambar-gambar tu kat tenet.

[Nazz] tu bukan citer rekaan tau, tu kisah benar. Tu ler sebabnyer Josh ceria je selalu sebab ada je peristiwa-peristiwa lucu burung-burung tu. Kira setiap hari ada.

axim said...

kisah benar pasal burung kakak tua yek...kahkah...mesti kakak tua yang rapat ngan Josh tu kan...Haiyoo burung kakak tua pun bleh kawen yer....
:D

Josh said...

[Axim] A'ah, yang rapat ngan Josh tu.
Eh, mesti ler boleh berkawan, dah alang-alang berkawan ngan beruang madu, panda, hippo, dan ramai lagi. Kuih putu mayam pun Josh berkawan. ahaks.

ainmuttaqin said...

kelakar la citer pasal burung kakak tua tu..saya dapat imagine muka masing2 masa tu..lepas buat citer burung kakak tua nak buat citer apa pulak? citer pasal pn senget xnak buat- omor saya duo poloh tojoh..heheheh

shahril aley said...

hahaha lawak sungguh la
tapi aley suke burung kakak tua terjaga dari tido tu
mesti die ngah bermimpi best
jadi anak dara lagi kot
pasai tu tkejut beruk ade laki
nasib baik cepat sedar dari mamai

wahaza extra said...

Confirm burung kakak tu mencarut dalam bahasa kelate...

syukur said...

sebab tu la agaknya dia orang tu burung kakak tua.....bukan manusia...tapi ada jugak kot yang macan tu in real life...

Inah said...

ayyok..lawak2.jgn josh panggey inah burung kakak tua sudah!! :P

azizi said...

heh...heh...heh
nasib baik hubby brg kakatua tu tak kena serang ... heh...heh...heh
moralnye - jgn bermimpi di siang hari.
* kan best tido2 tiba bgn ada maya karin sebelah - n cakap "i kan wife you .." ha ha ha ... (bukan mimpi dlm mimpi ye)

Beruang Madu said...

wah wah wah... pandai sungguh dia mengenakan burung burung kaka tua tu yer... hehehehee berapa ekor sebenarnya semua burung kakak tua yg ada kat situ Josh??

PUTUBAMBU said...

weii Josh..
wa kuih putubambu tau.. bukan putumayam..

nak kena bambu ke? marah ni...

(ekekeke..)

awieworld said...

eh, ingatkan burung kakak tua hinggap di jendela ajer...rupanya boleh bawak kete ek...

tp dibawaknyer kakak, abang nyer mana?...ahaks

Josh said...

[Ain-ain] Memang best lah hari-hari ada citer senget dua ekor burung tu. Pasal puan senget pulak ada lah citer dia, nanti Josh citer masa kita jumpa. Memang lucu dan senget.

[Aley] hahaha... yang tu memang senget. Anak dia dah umur 3 tahun, masuk nursery dah tau.

[wahaza extra] kalo Josh ada diaorang x kecek kelate. Jarang lah diaorang kecek kelate, mungkin masa sesama diaorang je kot.

[syukur] tu kisah benar tau!

Josh said...

[Inah] Inah belum layak jadi burung kakak tua lah. Ada criteria dia, Inah x dapat memenuhi criteria lagi. hehehehe..

[Beruang madu] mula-mula sekor je, lepas tu dua ekor.. sekarang dah 2 ekor confirm, sekor calon yang sesuai, dan sekor lagi takde ciri-ciri burung kakak tua lagi. hahahaha... Tapi kan, Josh dah dicalonkan diaorang sebagai 'burung abang tua' .... kuang kuang kuang....

[azizi] amboi amboi.... maya karin ye.....ntah-ntah maya yang tanya..."EH, APA KO BUAT KAT SINI!"... hahahaha

[Putu] hahahahahaha..... sebab dua hari lepas mak mertua belikan putumayam, tu ler sebabnyer Josh 'ter'sebut putumayam... Oooooo nak bambu ye, NAK, NAK!

Josh said...

[Awie] Eh, boleh.. burung-burung tu boleh buat macam-macam. Kakak je, sebab abang-abang semuanyer muda, tak tua. ;-P