Sunday, July 6, 2008

Tea Appreciation After A Heavy Meal

After having a heavy meal, there's nothing better then some aromatic tea. We had flower tea this time.

The brewing of the tea itself was enjoyable. We can smell the refreshing aroma seconds after pouring the hot water. When brewing tea, the temperature of the water should no be boiling hot as the boiling water will spoil the aroma.

I brewed rose tea and chrysanthemum tea too, as Honey larling scared that she would not be able to sleep. The rose tea is known to have calming effects.

Ah Hock would always ask for tea every time he visit our place. Not just any tea, but chinese tea.

Honey larling can't drink tea after 5pm. So, rose tea for her.

As tea lover, I would be more then happy to serve my guests with our selected chinese tea.

Of course, a tea appreciation would not be complete without good companies. It's totally meaningless to have the tea all by myself.

Chinese tea appreciation anyone?

23 comments:

azizi said...

hmm, one cup for me josh.. :-) ~ pos yg kering pun okay kann?
i'm fancy a cup of chrysanthenum tea. .. org kata gila sakan la kan.
* tu tuang ikut seni menuang teh ke? .. ke main belasah je ni.

* teringat time kat jepun dulu, jenuh nak belajar adat menuang & minum jepun... haikkk .. domo arigato.

[danial][ma] said...

hej! josh...fuuyyooo...your models...yeah, the tea appreaciation will not be complete without me...hehehehe...a tea master...

Chen said...

tea or any other caffeinated products makes me super hyper-active. Not a good sight...

Inah said...

tea appreciation for me!! :D

PUTUBAMBU said...

dulu masa putu kecik2.. selalu minum chinese tea.. takde rasa ape pun.. tawar jek. hehehe..

tapi bila dah besar2 ni.. dah lama tak minum..

but someone has proposed me to drink green tea.. which is good to our body katanya.. boleh reduce fat gak...

nak kena minum balik le nampaknya ni..

jom josh... green tea..!?

budleee said...

hmm i still have the dried tea leaves abg bear and abg shah gave me from their cambodia trip. i still havent brewed them yet :D. maybe i should bring the teas to your house yah josh, so we can appreciated the tea :D

Josh said...

[Azizi] Oo.. jiji pun minat chrysanthemum ye? Nak? bagi ler address, nanti saya poskan.
Pasal tuang menuang tu, lantak je, takde skima-skimanyer.

[Danial] Tau x pe. Bila nak balik sini buat teh untuk kita-kita nih?

[chen] tell me more, tell me more. How 'active' would u be??

[Inah] jom, jom.

[Putu] memang betul green tea boleh kuruskan badan. Untuk detoxication jugak. Memang bagus untuk badan. Jangan ler pulak tambah gula ke apa ye.. x berkesan nanti.

Chinese tea diminum sebab aroma dia, not so much on the 'taste'.

[Bud] Boleh je! bila agaknyer?

axim said...

yess...one cup for me please....
:-)

Shah said...

I'll have a cup of the rose tea thank you... never tried that variety before

Josh said...

[Axim] Axim minat chinese jugak ke? that's great! Let's have some chinese tea then.

Josh said...

[Shah] U should try, especially if u have insomnia. Add two or three pieces of rock sugar, it will taste even better. It's made of rose buds.

syukur said...

sabah tea pun ok lah.... ha ha

:: NbC :: said...

wah wah.. nak join gak..
4 months to go, i'll bring home some packets nanti lah - its fr China, quite glamour di sini.. 'Teas Me' tea..

Josh le buatkan nanti n tuang dlm cwn kecik2 cute tu.. hehhee

Arel said...

Josh, kalau cawan dia cute mcm tu, arel kena minum 10 cawan..

suka gi dome minum tea kat saner sbb dia bagi pot. habis jer mintak refill sampai 3-4 kali :)

Josh said...

[syukur] Teh dari Sabah tu fully fermented tea in bags. Normally of lower quality. That's why they grind them and put them into bags. Yang chinese tea pulak mostly hand-picked, thus the tea leaves came as the whole leave, and gives better aroma. Sabah tea are good for breakfast though.

[Pinky] Fuyoo... Teas Me?? gatalnyer nama teh tu. hahaha.. Jom ler, nanti kita buat tea appreciation kat rumah Josh lepas makan satay Kajang. Nak?

[Arel] Tu namanyer tea appreciation, bukan tea drinking.. hehehehe...
Alamak, refil 3~4 kali? sure dah xde taste pastu. hahaha... Psst.. Josh pun selalu buat camtu.. hehehe

budleee said...

hehe we will plan soon :D

Josh said...

[bud] 'we'??

shahril aley said...

bile mau jamu kitorang dengan chinese tea kat kajang? ade orang tu dah get ready terbang jauh :)

:: NbC :: said...

okes Josh.. will buy it later - 'Teas me' tea.. apa flavour nak..?

Josh said...

[Shahril] Tu ler, lagi sebulan je tu. Erm.. bila minah tu free? asyik berjalan je dia tu.
Aley minat chinese tea jugak ke?

[pinky] teas me with mint. Sure best minum after a heavy satay meal.

shahril aley said...

minat tu tidak la tapi boleh saja mau minum... pernah pergi tempat klien dia hidang teh dan aley main minum je. bile teh masuk mulut rasa semacam je. baru tau itu sebenarnya chinese tea. tapi bagus la tak payah bubuh gula. minum macam tu pun sodappp :)

Beruang Madu said...

bestnya teh cina... abang pernah rasa yg Josh buat... abang tak berapa gemar minum yg panas, melecur lidah tapi kalau kurang sikit panasnya memang sedap.. dulu lagi kartun, abang minum teh cina ngan ais... hahahahahah habislah dia punya khasiat

Josh said...

[Shahrial] ye la, siapa-siapa yg first time minum memang rasa semacam sebab kita dah biasa minum yg ada gula. lain kali kalo ada peluang kite minum ye.

[beruang madu] hahaha... abg bubuh ais kat teh cina? hahaha.. mesti rasa pelik. Ingat lagi masa Josh buat utk abg tu abg siap tanya naper cawan tu kecik sangat. hehehe
Lain kali Josh buat yang x pahit. Teh bunga semua x pahit. Ok?