Sunday, April 6, 2008

Tiiimmmbberrrrrrrr

Well, not exactly the 'timmmbeerrrrr' thing during logging. I had the big tree in front of my house pruned this morning, with the help of my neighbour uncle.

This tree, which was flowering recently, was overgrown and had blocked the sunlight to my garden. I love this tree because it provides the shade to my garden till around 11.30am everyday, which also explained why my house, especially the living room is so cooling. But pruning need to be done.


Uncle took his personal chain-saw and helped me to cut the lower branches. Erm... no pic of him cutting, he's half naked with only a pair of short pants on. Nanti ada orang 'teruja' pulak.

The cleaning up was difficult. Luckily uncle helped to cut the branches into smaller pieces, just nice to fit into garbage bags. It took me one and a half hours to clean up.

It's 4 bags in total, plus a box of larger cuttings. I'm not sure if the garbage guys will dump them for us. Last time we did the same and my wife have to give them RM10 or else they'll leave them there untouched.

Well, the tree pruning thingy had taken much of my time, so no car washing this weekend. Kotornyerr keta-keta saya tu. Besok hantar gi kedai je lah.

21 comments:

[danial][ma] said...

hej! you should recycle all the cut branches into wood chips and put back on the ground...a good fertilizer...

Josh said...

Aiyo, the danger of attracting termites wo. And to produce chips I need a shredder. Mau sponsor kah?

Inah said...

i dah siap basuh my car :)..berkilat lagi..lalalalala

Beruang Madu said...

Tak payah simpan macam tu... bakar jer wat BQ party... Josh tak pernah lagi akn baut BBQ party utk kami kan??? Kesian pokok tu tapi apa blh buat... tak perlu nostalgia mende mende macam tu

YAZrIE said...

sebut pasal PRUNing tetiba kepala otak teringat buah PRUNE...aiyooo...fav la!!!

ranting2 tu PERUN la...buat baja kompos...heheheheh...

btw,nice blog indeed!

Shah said...

Setuju setuju.... Suruh Josh buat BBQ party kat laman dia mesti best. Kalau tak cukup kayu-kayu kita bakar pokok-pokok dia semua (Jealous tengok laman orang tu cantik....)

:: NbC :: said...

setuju, setuju.. kayu2 tu jemur dulu bagi kering.. x leh buat BBQ lagi kalo basah..

rasanya Nov ni cukup kering dah tu utk BBQ.. ;-) llalallala

Chen said...

kesian the poor tree.. huhuhu...

Josh said...

[inah] kita tukar keta seminggu nak?

[beruang madu] Kalo ada peluang sure Josh buat BBQ and pelawa kawan-kawan datang. Abg Bear nak tikus bakar ke ular bakar? kih kih kih...

[Yazrie] Hello bro. welcome. Prune is also my favourite. Buat baja compose? tak pandai, apa kata Yazrie mai tunjukkan.

[Shah] Kan Shah dah BBQ berekor-ekor lembu kat blog Abg Bear tu?
O, jealous ye, kita pun jealous kat toy-toy kat rumah Shah tu tau. hehe

[pinky] Sampai Oct kayu-kayu tu dah Abg Bear habis pakai. (apa kaitan Abg Bear ngan kayu tu? Ntah.) Kita BBQ dengan New Zealand pine nak?

[Chen-chen] No kasian lah, pruning will improve their blood circulation. hahaha

ja-anuar said...

Josh, hantaq car wash je.. berkembang skit ekonomi...RM 1 yg 5kali bertukar tangan, kan nilainya dah jadi RM 5?

Josh said...

[ja-anuar] Betul tu Kak Ja. Hantar je. Matilaa malas.. hehehe....

:: NbC :: said...

jangan hantar Josh.. cuci ngan air sungai je.. mcm Lee.. hahahaha

YAZrIE said...

"[Yazrie] Hello bro. welcome. Prune is also my favourite. Buat baja compose? tak pandai, apa kata Yazrie mai tunjukkan.">>>> tak pandai gak...hehehe..sure Josh tau nyer...tanya la Abg Beruang..dia kan PETANI BERJAYA..kalau tak takkan la dia dok buat donation pokok lidah buaya yg sehat membiak tu kan? hehehehehhe

Josh said...

[pinky] OK gak pinky, but kete Lee ada orang tolong, kete Josh pulak siapa nak tolong?? (hint hint)

[yazrie] o lupa pulak kita ada kawan petani berjaya. Jangan dia cadang campur ngan tahi beruang dah. kuang-kuang.

Chen said...

eh eh!! how come the conversation has steered to tahi beruang and stuff?!

Beruang Madu said...

Heiiii bebudak ni, ada nak bagi aku makan tikos lah ular lah ada kata aku baja tahi beruang lah... tak..

Abang Bear kan orang dari Felda... jadi biasa tengok tak pokok sawit tegap merimbun... itu sebab bajanya... jadi kalau pokok tu nak bagi cantik Abg Bear bajalah ngan baja kelapa sawit... gerenti sihat... kalau nak bunga bajalah ngan baja bunga kelapa sawit dan kalau nak buah maka belilah kat Tesco...hahahahhahaaa.... buah tumbuh lepas bunga yer...

YAZrIE said...

abg BM: kalau pokok bunga, makcik saya selalu boh baja getah...tudiah subur..then kalau nk lagi baguih boh baja TAHIK KAMBING..embeeekkkkk...ni pun tau drpd jiran yg kg dia kat Kota Tinggi

Josh said...

[Chen] World well kept secret is unveiled. Tahi beruang power. kih kih kih..

[beruang madu] Ampun beribu-ribu ampun tuan bear. Batik gurau je tuanku.
Mendalam sungguh nasihat abg pasal baja.

[yazrie] Baja getah? apende tu?

YAZrIE said...

Josh: baja utk pokok getah...nak menambahkan susu getah...jgn memandai soh pompuan makan..konon nk bykkan susu..mati karang! opsss

Josh said...

[yazrie] hahahahaha.... tak terpikir pun Josh nak mintak pompuan makan. hahahahahah

YAZrIE said...

josh: mana la tau kan....*ahem..ahem...