Tuesday, April 22, 2008

Mata Juling

Sibuk sangat kebelakangan ni. Pemarkahan kertas jawapan. Josh memang x suka bagi student soalan multiple choices. Soalan esei lah yang betul-betul boleh menguji keupayaan and kefahaman student tentang subjek yang dia belajar. Tu sebabnyer soalan exam Josh Semuanya esei (untuk pelajar tahun akhir). Akibatnyer? Josh amik masa yg paaaanjanggg sangat untuk baca jawapan diaorang.

Banyak yang kena tanda. Atas meja, tepi meja, dan jugak yang masih dalam bungkusan. Beratus-ratus.


Besok dateline untuk masukkan markah dalam sistem. Berpuluh-puluh jam Josh buat benda ni. Juling mata Josh.

Jumaat ni nak gi Riau dah, tapi slide presentation untuk seminar kat situ tak buat lagi... Minggu depan student tahun akhir ada viva, Josh ada 16 buah thesis belum baca lagi..... Ada student tengah buat latihan industri, Josh belum buat lawatan untuk buat penilaian lagi....

Heran, naper Josh tiba-tiba tulis entry ni dalam BM?? ni sebab tensi sangat kot.

26 comments:

ja-anuar said...

Tensi? Memang wujud ke dlm kamus DBP, Josh? BTW, kja suka gambaq yg last sekali tu... terserlah ke'tensi'annya.. hahaha...

Josh said...

[kak Ja] Tu dah tensi sewel songsang dah Kak Ja. hahahaha

budleee said...

wow..

lagi tension kan josh, kalau student punye tulisan mcm cakar ayam..

lagi la sakit jiwa..


wah 16 thesis to read.. gulp..

ni takut nak ajak kuar nih :p

Josh said...

[Bud] Memang la Bud, tulisan macam cakar ayam tu lah buat Josh pening mata juling. But Josh dah bagi warning kat student awal-awal, "If I can read your writing, and cannot understand what you're writing, u got zero!"

But teaching is fun. hehehe

moshee said...

mata saya dah juling minggu lepas..200 student tuh..rasa nak muntah tengok tulisan cakar ayam..belum lagi yang jawab campur bm -bi..waduhh..sengal otak gwe..

Tesis??..wah..tak baca lagi pun..ader 6 bijik dok tersusun rapi kat rak..

marilah kita juling bersama-sama..hahhaaha..

Josh said...

[moshee] Jom juling.. hahaha... memang ler sakit mata dah ni...

Tod-tod dah bising-bising asyik tanya Josh juling lagi ke tak mata saya.

Thesis tu memang takkan usik selagi x siap yang melambak tu.

:: NbC :: said...

entry dlm BM sbb dah terasa bahang nak ke indon le tu.. tensi sey, bau indon dah tu..

wahhh windu zaman mark exam paper dulu.. musim bz dtg, ngan nak visit practical student pon kena usung script tu sekali...

penah stay di opis sampai pg le sbb nak kejar dateline - system dah nak tutup baru terhegeh2.. sib baik x juling mcm Josh.. hahhahhaa

errr Josh, byk lom abis, esok dateline, x kena buat moderation dulu ke b4 key in dlm system..?

Shah said...

Meh bagi pembaca2 blog ni tolong tanda kertas2 jawapan tu kurang sikit juling tu nanti...

shahril aley said...

terpikir gak inah tak takut jadi mcm itu ke? ooo baru tau sebenarnye josh ni lecturer.... best ke ngajar bebudak ni?

YAZrIE said...

JoshPo: hmmmm..mcm Judge Pao la pulok...nasib baik dulu tak jadi lecturer..kalau tak, mata i pun ikut juling smpi terkeluar bijik mata tau

Inah said...

hai josh..i have that experience..tapi x de la kena baca 16 thesis..kena tanda beratus2 kertas tu adela..paling x tahan kalo tulisan cacing....aaaaaaaaaa..i dah mencarut2 plak masa menanda..

lagi satu x tahan bila student tinggal note..

miss razinah...tolonglah bagi markah extra kat saya..saya akan belanja miss razinah kat kafeteria nanti..

ayyooo

apekah??

RizaL said...

wah ganas nyer cikgu! hehe I don't like essays and thank god, my area didn't need essays hehehe....

Bruneian language:
"payah bah, ngalih ku kan menaruskan kaja ku yang inda pandai abis2 ani, melapus udah jagukku kan menyiapkan kaja ani, udah tah di sekolah atu inda beranti kan membaie kaja.. pingsan saja inda bah hehehehehe"

hehehehe.....

Josh said...

[inah] amboi-amboi... pandai student tu. hahaha.. Josh punya pulak ada note camni "Sir, you're the best!', or "Sorry Dr., I'm nervous, my hand writing is terrible."

Boleh gitu??

[putera] I don't like to mark essay questions, but essay is the real test for the students. I sacrifice for their sake.

Bertambah juling mata Josh baca bahasa Brunei tu.

Ad said...

err...xder plan nak amik PA ker??kalau ada masukkan ad dlm short list yerrr..

:)

Beruang Madu said...

ramai nya cikgu kat sini.... kalau semua cikgu juling mata.. cemana lah anak murid nya yer...

Abg Bear nak jadi anak murid lah...kalau lah aku jadi anak murid, bukan Josh juling, terus hantuk kepala kat dinding lagi

"Beruang Madu, mana kertas kerja awak?"

"Sir, can u please download from my blog http://beruangmadu.com, my printer got sewel this morning, I print out porno last week... hehehhehee"

"u got zero for this"

"Oh well!! u gonna see me again next term, good luck!!"

Josh: hantuk hantuk hantuk kepala!!!!

[danial][ma] said...

hej! hahahahaha...very funny abg.bear's comment...so josh, take a break, have a kit kat...hehehehe...

budleee said...

haha

i remember, i used to write those notes when i did my ad math. bila dah desperate and tak confidence mula la buat perkara2 bengong cam tu. I think you all should like take pictures or scan those notes lah.. sure funny one. :p

Josh said...

[Shah] Shah nak tolong ke? Nanti patient Shah tanya "naper mata doc juling, haa, jawab Shah, jawab!' hehehe

[shahril] bebudak? Josh x ajar bebudak. Men and women ada. hahaha. My passion: sharing my knowledge in dwell in scientific research.

[Ad] PA yang takde gaji nak? Josh x mampun.

[beruang madu] Hahahahahaa........ aduiii.... letih Josh gelak kat comment abg bear ni.
Kalo abg bear jadi student kan, Josh akan jwb, "see you next sem..." sambil gerak-gerak sebelah kening mata dan hantuk-hantuk kepala cara manja.... Takut tak??

[danial] Kit kat takde, kena mintak abg bear ngan shah Merry kat, Mira kat dan Kris kat tu.

[Bud] ooooo..... pernah buat camtu jugak ye..... ish ish ish....... scan? mintak Inah buatkan.

RizaL said...

i wonder apa topik essay tu ek, i want to do one, and let see how much mark i get if Josh-baby yang tolong mark kan heheheeh

Josh said...

[Rizal] Explain the inverted U principle of cells survival when expose to various freezing rate during cryopreservation procedures. (4 marks)

Anonymous said...

josh kalu mata juling2 jgn dtg rumah saya tau..takut saya..kesian...saya pn masih ingt lg masa2 kejar dateline, studnt thesis, practical studnt, blom msuk kerja2 HOP lg...kene bwa keje balik rumah baru bole siap..my kids i suruh kurungkan diri dlm bilik with all their stuff, so tak kacau i buat kerja..what to do?terpaksa..now rasa lega sgt tak kne buat tu sume..not yet!hehehe..but anyway students in IPTA tak ler seramai IPTS kan..lega skit..kush2 pi tak?mcm2 kntroversi dgr psl nak pi indon nie...blom lg nk pi sheffield ke cambridge ke..hehe

Josh said...

[anon yang jauh] A boleh enjoy dah sekarang, takyah juling-juling dah. I don't have children yet, boleh kurung wife supaya dia x kacau tak?? (matilaaaa kena cubit tinge kang).
Kawan kita tu x pergi. Buat kerja xnak, asyik hilang je waktu office hour. segala yang free or yang boleh 'mengharumkan' nama dia nak pulak. (harap dia x baca blog saya ye... hehehe)

RizaL said...

hold on.. 4 marks for that question? Thats not fair... I need a reward...!

Josh said...

[Rizal] I extracted the question from my Final paper. Memang 4 marks. Nak reward, Rizal kena datang sini dulu.

Kembara Musafir said...

Explain the inverted U principle of cells survival when expose to various freezing rate during cryopreservation procedures. (4 marks)

answer : "whenever you make u-turn while having a cellphone melekat to your ear (kepocheeing about ystdy Survival show with a friend), maka you will feel the cold feeling, and a fast heart beat rate when the traffic policeman stops you and lecture you on preserving the law and explain to you the procedure to pay your ticket...."

how En Josh? saya dapat 4 markah tak? I use back all your words maaa... errr... ini kelas "Sales presentation (and how to find your way out from a technical question by a customer)" rite...? see... am a good "jurujual..."!! :)

Josh said...

[king kong] Hahahahahahahahahahahhhh...................aduh..... sakit perut ketawa.......

Josh bagi 0 markah untuk jawapan, tapi josh bagi 10 markah untuk creativity King Kong. Ni bagi lebih, jawapan yang bagus. hahahahaha