Tuesday, April 29, 2008

Riau Trip - The Boring Part - 2

In case you don't know how Pekanbaru look like, it's a town more or less like Seremban. Not a tourist spot, nor a shopping heaven. In fact, it's a quiet town. This was how Pekanbaru, Riau look like from the plane we were in.


We visited another university on the second day. A public U, and more 'kaya' then the private U we went the day before. I was not surprised, as our local public U s are also 'luxurious' with various facilities as compared to many other private institutions. We paid a courtesy call to the Vice Chansellor before we proceed to the meeting room for more presentations and discussions.


We had fruitful discussions, with great possibility of collaborations in the future. Visited their labs thereafter before we went for lunch in a beautiful restaurant. The hosting university gave us a treat. I noticed that the Riau like to call their restaurant Rumah Makan or Pondok.

Interestingly, the restaurant would place all sorts of food on the table. Rather, they would place all the food available (in small portion) in that restaurant on our table. They'll tick and calculate how much we have taken, by counting the empty plates.


I remember that satay stalls in Kajang used to have this kind of system about 15 years ago. Patrons were seated, and the stall will serve all sorts of satay. They'll count the bamboo sticks at the end of the meal. But due to hygiene reason, this system is no longer practiced.

Oh ya, coming soon --- THE RIAU TRIP - THE INTERESTING PART.

16 comments:

[danial][ma] said...

hej! whoah...so many plates...must be hot & spicy...you wore bateks...hahahaha...so informal, why one guy wore a track suit? so informal...however your green bateks looks good on you...

Beruang Madu said...

Josh... itulah namannya nasi padang... yg sangat terkenal di mana2 di seluruh Indonesia. Mereka akan hidangkan lauk pauk kemudian mana yg kita makan akan dikira harganya... kat mana2 di Indonesia akan ada nasi Padang....ini adalah makanan tradisi minangkabau...

Inah said...

doc josh pakai batik nampak mcm jejaka chinese terakhir la..hahahaha..larikss..

p/s: inah makan sate kajang kat taman melati la..ade cawangan sate kajang hj samuri kat situ :P

Inah said...

eh..komen inah ngan abg bear sama masa la..wallawei..ade ape2 ke ni??muahahahaha

HairieKL said...

Hi Josh! Ya betul apa yg abg bear katakan itu. Nasi padang. Kat KL pun ade... abg bear bile nak buat entry pasal nasi padang kat KL? Kalo pegi tu ajak le sekali ye hehehehe

Josh said...

[danial]
1. Oh yes, I wore batik. I like that baju batik, it's from someone very dear to me.
2. The one who's wearing the track suit was actually having some activities with the student but was summon by the VC to meet us. Kesian dia.
3. Makanan dia x pedas sangat lah. In fact, mild and average. I laik!

[beruang madu] Josh konpius. Bila Josh tanya bapak-bapak kat situ yg dihidang tu nasi padang ke, jawapan diaorang, "Nggak Pak, ini makanan Riau Pak." ... nasi padang ke nasi riau?

[inah] Aiyooo... jejaka cina terakhir ka? Terus Josh pengsan.... hahahaha (Kalo dah pengsan tu dah xleh kejar Inah dah kan?)
Inah kan adik-beradik ngan abg bear, mesti ler comment pada waktu yang sama.

[hairiekl] Kat KL pun ada? kurang asam, x bagitau pun! ni kena ajak Josh ni. ish ish...

Kembara Musafir said...

laaa.. i just wanted to say the same thing, tapi si BM tuh lagi cepat.... Beruang Madu gerak lagi cepat dari King Kong... ahaks..!!! Cara makannya di panggil makan nasi padang, cik abang Josh... tapi masakannya mungkin masakan Riau... makan nasi padang secara umum berkonotasi..., kita bayar apa yang kita sentuh jer (dari apa yang dihidangkan... sebab they will hidang everything...). Johan pun ada makan makanan Sunda kat Jakarta (Bandung area) tapi dihidangkan cara makan nasi Padang... sedap... but, memang pun not so hygienic... cuak jugak lepas makan tuh, takut berulang alik ke toilet, but everything went well... hehehe... it was worth the risk taken I guess... ahaks...!!

Kembara Musafir said...

however, spt kata Honeybear, the real nasi padang, masakan orang Minangkabau nun kat Padang nun...!! depa makan tengah2 padang, patutlah banyak space nak letak lauk pauk... kita tak cukup space letak lauk pauk atas meja... kuang kuang kuang...!!!:)

:: NbC :: said...

haaaa, excited nengok ur last sentence - x sabar tunggu the interesting part, shopping..? hhehhe

awieworld said...

hai josh....mesti best ke sana kan!.///\

anyway. jgn konpius...lebih kurang sama. nasi padang ngan nasi Riau, bezanya cuma lauk jer....

nasi Riau, ada lauk macam ikan kering, sayur masak apa ntah ala2 masam2 sikit dan telur rebus...

nasi padang, biasanya sayur ulam atau masak, ayam masak kicap @ sambal tp tk pedas, dan kelapa goreng kot...

ada macam2 style,,, tp kalu disana, nasinyer juga berbeza mengikut nama tempat...kalu di PAdang, panggilnyer Nasi PAdang..

kalu di Riau, panggilnyer Nasi Riau...ok?...so jgn kompius..itu semua lebih kurang sama jer..diorang yg konpius sebenarnyer...hehe!!!

shahril aley said...

memang mcm style nasi padang la teringat tahun lepas pi jakarta & bandung makan mcm tu la. may be dorg nak ade "trademark" gak kot. hehehe...

wahdi said...

waa so meriah the lauk mauk, sedap tak josh lauk2 tu?

Josh said...

[king kong]
hahahahaha..... kelakar la comment king kong pasal diaorang makan kat padang. hahahaha..
Josh rasa cuak jugak makan tapi sebab kebanyakkannyer dihidang fresh, maksudnyer straight dari periuk, so ok lah jugak. Dah orang belanja, kita makan je.

[pinky] oh no no no no... not about shopping. Takde mende tuk shop pun. Pinky nanti lah dengan sabar ye. hehehe..

[awie] betul jugak. masakan diaorang ada yg masam-masam sikit. Cara masakan Riau katanya. So kalo kita makan nasi kat kajang kira Nasi Kajang ler ya?

Josh said...

[shahril] Josh rasa diaorang x suka kalo kita tanya 'Ni nasi padang ke Pak?'. Dah ler tempat tu Riau, kan. Nak Trademark ler kot.

[wahdi] memang meriah, penuh satu meja. Mula-mula ingat host kita tu memang orderkan banyak-banyak, rupa-rupanye memang macam tu cara diaorang hidang. Some of the food may not look good but tasted very nice. But some are not compatible to our taste buds. Overall, quite good.

Beruang Madu said...

Nama nasi tu nasi padang... memanglah diaorang akan kata itu makanan riau sebab itu di masa di riau... bangga ke daerahan.... tapi hakikatnya itu style nasi padang... Padang yg Josh tanya tu disalah ertikan bandar Padang yg merupakan Ibu Negeri Sumatera Barat sana...

Josh said...

[beruang madu] ooo.... gitu..... Jadi apa yang king kong ajar tu salah ler ye? Haa, apa lagi bang, gi cubit tinge King Kong.