Wednesday, April 16, 2008

Sansevieria Propagation

I cut some sansevieria leaves from my garden and put them onto a vase and placed the vase in my office. It's been 6 months. The leaves still look good.

Not only they're still green, they had even produced roots and young shoots.


I love this plant. Sansevieria is easy to grow, and can survive with minimal sunlight. A good choice as in-door plant. The propagation is very simple, just get some leave cuttings and shove them into the soil, or in this case, plain water. Roots will be produced in a month, follow by young shoots.

Sansevieria tu apa?? Lidah Jin lerrrr.

16 comments:

YAZrIE said...

JOSH:ooooooo..sini rupanya Jin punya lidah...patutlah byk Jin yg BISU...lidah dh kena KERAT dgn JOSH rupanya....ish..ish..ish...

Inah said...

x perlu siram air ke??inah penah letak pokok in my office..seminggu lupa tukar air..jadi sarang jentik2..:(

Josh said...

[yazrie] jaga-jaga, Josh ni jin slayer.

[inah] air takleh letak banyak, sikit je. Josh letak batu, pastu air cukup utk tutup batu tu je. Tu dah cukup. kalo air lebih, jentik-jentik satu hal, kalo lama-lama daun tu reput pulak.

:: NbC :: said...

wah fresh je opis Josh.. i penah letak gak, masuk student dia langgar vase, pecah... terus ilang semangat nak tanam lagi..

budleee said...

patut lah mcm ku pernah lihat pokuk ituew..

Shah said...

Sejak ada sorang tu rajin bercucuk tanam, kat rumah sekarang segala-gala jenis lidah dah ada dah... Lidah buaya, lidah jin, lidah kucing macam-macam ada.

Beruang Madu said...

wah... tak sangka begitu mudah menanam pokok lidah jin... abang nih Josh punyalah menunggu anak dia keluar barulah pindah pindahkan... ahhhhhh lepas ni abis togellah pokok lodah jin abang tu... tanam semua satu blok abang tu...

Josh said...

[pinky] Aik? takkan cepat putus asa, tanam le lagi. Bilik kita akan nampak berseri-seri. hehe

[Bud] Sure bud pernah nampak. Nak tanam kat lab ke??

[Shah] Untung Shah rumah berseri-seri ngan tanaman segala lidah. Eh, ada ke lidah kucing?? Lidah beruang ada ler kot, dua 'pasu'. kan?

[Beruang madu] memang mudah bang. Kalo nak banyak anak keluar, kena bagi air cukup, pastu cahaya pun kena cukup, cepat ler dia keluar. Pasu yg kat ofis Josh tu dalam bilik, kurang cahaya, so lambat sikit keluar.

shahril aley said...

rajin sunggeh lelaki skrg bercucuk tanam pokok hiasan termasuk BM. klu lelaki & pompuan berotak konservatif mesti kutuk lelaki itu berjenis jiwa sensitif & sifat lembut. tapi rasanya lelaki skrg dah banyak menjurus ke bidang yg dulu dikuasai wanita. kat rumah yg selalu jaga pokok & ikan peliharaan adalah abah...

Josh said...

[shahril aley] Rasanyer orang-orang yang ada tanggapan tanam pokok hiasan tu untuk pompuan adalah golongan yang suka stereotypekan orang. Those activities are considered as art. anyone can enjoy art. Kan?

Shahril bercucuk tanam jugak ke?

wahdi said...

hi josh, 6 months? wow that was a long period, did u placed the vase near a window??

Josh said...

[Wahdi] Nope, it's quite far away from the window. And my window is with curtain some more. Yes, Lidah jin can last that long indoor. Ajaib kan?

Anonymous said...

Dr pokok mesti pandai tanam pokok..kan..kan...nak tolong saya tanam kesum kt sheffield tak?rsanya tangan saya nie takde magic mcm josh..kalu mati kesum tu abes la postdoc saya..huhuhu

Josh said...

[anon yang jauh] senang jer, why don't u bring me there, nanti saya tolong tanamkan ler, senang jer.. hahaha

I bet you're enjoying yourself there.

shahril aley said...

"Those activities are considered as art. anyone can enjoy art. Kan?"
- yup itu utk kepuasan diri sendiri sambil boleh mencantikkan umah lagi. teringat iklan kat radio ttg seorg ibu memperkenalkan anaknya suke menanam pokok tetapi diketawakan. bile diceritakan income anak die dari bisnes pokok bunge terus org senyap & kagum.

"Shahril bercucuk tanam jugak ke?"
- suke gak tapi kadang2 malas plak nak menjaga. mungkin tunggu rumah sendiri baru nak ceburi bidang ni kot.

Josh said...

[shahril] People had steriotyped what man should or should not do. Sedih kan?

Well, u can always start 'practicing' your cucuk tanam skill. heheh.