Monday, April 14, 2008

Disgusting Durian Seller

My wife wanted to have durian yesterday. We stopped by at the roadside of Bangi, the road towards Equatorial Hotel Bangi from Fasa 4 Bangi.

By looking at the arrangement of the stall, it is clear that the durians at the right are at RM10 for 3 fruits.

The adik try to introduce those at the left, which is better looking. "bang ni D24, memang sedap, confirm puas hati."

"Tak mau D24, kita nak durian kampung je" my wife replied.

"ok, ok. Ni 3 biji 10 ringgit, akak pilih lah" the adik answered while pointing to the durian at both the left and right of the Price tag.

We chose this and that, and the adik quickly chopped open the durian and said, "Tengok kak, haa... isi bagus punya." even we din't ask him to do so.

"kalo mau yang ni satu je macam mana kira dik?"

"Ini mau timbang kak."

"WHAT!!!!" he said 3 for RM10, and now kena timbang? I got so angry, "kenapa adik kata 3 biji RM10?"

"Tak bang, yang tepi-tepi yang kurang elok tu je yang 3 biji RM10".

"Macam tu ke cara adik buat business? Itu tak ikhlas namanya tau!" I shouted. Angry.

"Semua memang buat macam tu. Yang ni RM14" The adik said the matter of factly. One durian at RM14, can u imagine!

"Awak ni buat business x ikhlas, awak perangai macam ini seumur hidup tak akan kaya!" My wife scolded him. But the adik buat derk je. I think he'd got so used to it that these words mean nothing to him.

I was disgusted, paid the money and left. I know, some may said why pay, but it's just my principle. No question asked. The durian turned out to be un-ripe and not edible.


No wonder some people just can't get successful in their business. Sincerity and good rapport was not shown. They're too short sighted to see how sincerity can shape good business. These type of people really disgusted me.

21 comments:

budleee said...

wah kejinye, the sellar..

with this kinds of attitude, they will forever sell durian like this for the rest of their lives and not advanced or upgrade into something else.... banned the durian seller.

Josh said...

[Budlee] Yes, ban them. And we'd already inform all of our friends not to buy from any of them.

[danial][ma] said...

hej! josh...pity both of you...well, it's time to think not to eat durian anymore...by the way it stink too...hehehehe...so better more local fruits like me...hehehehehehe...

tsar said...

josh, u're definitely not the only one. i also kena last time. he opened & showed the side that was ok. bila balik, rupa2nya the other side dah dibuka & dah pun berair.

Inah said...

jahatnya :(

kalo my mum sure penjual tu dah kena hempuk ngan durian tu..

penah skali my mum beli durian tapi tawar..so my mum pi marah2 penjual tu..lalalalala..dapat duit balik..hahahaha

cheers to my mum :P

Josh said...

[danial] Ye ler tu.

[tsar] yang macam tu Josh dah kena dah pun. Dia bukak yg best je, sebelah lagi yg dah tak elok tu dia tak tunjuk. Busuk hati ler kan dia orang. Well, orang macam ni yg tak ikhlas berniaga takkan berjaya punya. By the way, welcome to my blog. Ke silent reader selama ni? hehehe

[Inah] Erm... pinjam mak Inah satu hari boleh, bawak mak Inah gi situ, biar mak Inah hentam diaorang kao-kao. hahahaha..

2l2m said...

Never trust ther roadside liulian sellar la.....am going back to Taiping this weekend....see if I can bring back some kampung durians from the pakcik who has the durian dusun in Bkt Gantang :)

Beruang Madu said...

Josh...masih ingat lagi entry abang yg ni

http://beruangmadu.com/?p=122

cuba check..kes yg sama... penjual durian luar musim kebanyakkannya penipu, baik beli yg kat pasaraya yg dah pack punya...

cute panda said...

xper la bang josh... dah makan pun, lain kali jangan beli lagi... Kawan-kawan! Dorian kat Perok ni dah bunge... nanti dah luroh cute panda bagitau, moh la mike ramai2 makan dorian....

Josh said...

[212m] O... u from Taiping ah? Wow, I like that place, very beautiful and peaceful.

[Beruang madu] Masih ingat entry tu bang. Tu ler, lain kali beli kat supermarket je. Senang citer, takyah susah-payah bukak pun.

[cute panda] Ai, takkan bagitau je. ke BAGI. hahaha

Kembara Musafir said...

kesiannya Josh & wife kena tipu like that... hmmmm... so sad to hear that we still have such vendors... actually, me oso, I dunno how to select durian... so I do like Honeybear, beli kat Jusco jer... kengkadang beli yang mahal, tapi memang puas hati.... btw, kat Dubai, Durian kira timbang, durian Siam, sekilo AED95 (dlm MYR82)... boleh...? makan segigit, kunyah 95kali... baru telan... hehehe... tak per ler... puasa sampai balik Ipoh ler nanti...

Josh said...

[king kong] Fuyoo... mahai giler durian kat situ ye. kalo camtu bukan setakat kunyah 95 kali, telan pun kena telan 95 kali, baru berbaloi.

Balik Mesia bulan 9 ke?

Kembara Musafir said...

kalau diizinkan Tuhan, sampai ler nanti hjng bulan Sep... balik raya... seminggu kat KL, seminggu kat Ipoh... as usual

Chen said...

bila king kong mau mai penang?

Beruang Madu said...

orait...KK balik Malaysia, Abg Bear wat rumah terbuka... main masak2 lagi... heheheee datang yer

Josh said...

Abg Bear, josh nak rendang unta, kambing masak halia, ikan yu tiga rasa, dan juga ketam 10 rasa. Bolah kan bang?

tsar said...

josh: dah penah tinggalkan 1-2 komen sebelum ni. err, sekali tu psl hotel corus kat PD tu kot. ;)

Josh said...

[tsar] O ye, baru teringat. Apa-apa pun, welcome back Tsar. hehe.

shahril aley said...
This comment has been removed by the author.
shahril aley said...

sungguh hampeh betoi la dorg ni. die pandai amek peluang bile tak banyak gerai jual durian masa ni. kepada siapa yg craving tentu jadi mangsa.

josh kena tunggu bile durian dah berlambak kat KL ni baru boleh beli borong dgn harge murah. tetiap tahun kitorg mesti beli 2 plastik penuh dgn durian setiap minggu sampai muak.

Josh said...

[Shahril] Hi bro. Dah pun jadi mangsa. Benci betul. Tu la, kena tunggu bila durian melambak-lambak. Lagi sebulan dua kot.