Monday, December 31, 2007

Mum's Garden

While Dad spend time in his orchard, mum date with her garden. I think I had inherited the love for flowers and gardenening from mum. Mum got a huge garden to herself, while mine is confined within a 10 x 15 feet space.

I could not hold myself but to let loose of my 'photography addiction' when i set my eyes on mum's garden. Jealous saya. I snapped and snapped and snapped. Sehingga mak pulak jadi director
"tu belum amik gambar lagi"
"bunga yang cantik ni pun belum amik gambar lagi, kan?"
"Yang warna purple tu dah amik ke belum?"
"Waa... ni cantik, ni cantik.. Amik la gambar"

Boleh camtu? Seronok. Setelah buang yang tak cantik, I have a total of 250 shots of flowers, plants, moss, and objects. Wife asyik geleng kepala je tengok husband dia 'demam'.

These pics are of high resolution, sesuai jadi wallpapers. Sila klik untuk membesarkan gambar dan muat-turun. Silakan, silakan.










Note: I'm not as rajin as Amazonman, I don't label the flowers. Me not know the name maa.

18 comments:

:: NBC :: said...

Josh, ur 2nd pic caught my attention.. dunno the scientific name, but org kg panggil bunga cancer - since dia leh ubat penyakit mcm cancer - i shouldnt call it cancer - sia2 buat research on cancer spread.. hehhee

cute panda said...

Josh... org kampung i lak panggil jarum tujuh bilah, sebab banyak duri dan meman dimakan pucuknya untuk cegah kenser...
1st tu katanya bunga tahi ayam kampung:-P
yang lain kurang mahir, tahu pun bunga kertas jer..

Josh said...

[pinky] & [cute panda] Confirm jarum tujuh bilah. And confirm ada anti-cancer properties. Mak kata kalo nak sihat selalu, just chew two leaves perday.
Gambar 4 pulak, daunnye direbus, boleh lancarkan pengaliran darah dan cegah darah sumbat, bagus untuk jantung.

Amboi.... tak sangka begitu ilmiah entry ni ye.

Pinky, u skarang blajar bidang apa? Pharmaceutical?

:: NBC :: said...

Josh, i'm doing research in image processing - medical image processing - 'playing' with cancer images - so kena belajar paham cancer dulu...

Beruang Madu said...

abang tamo cakap apa2....selagi tak dapat limau bali.... tapi memang cantiklah gamba tu Josh...tapi sebab takleh makan ..takyah tapau lah...abg punya laman dah penuh...

Josh said...

[beruang madu] alamak, merajuk ke abg ni?? naper pulak abg takleh makan limau bali? Takpe, nanti kalo ada chance jumpe, Josh belanja, k?

[pinky] mintak tolong pujuk abg comel yang merajuk tu boleh? (matilah tak pandai pujuk... hehehe).
IC. Josh pulak into plant biotech, one of my interest is on pharmaceutical study on anticancer plants.

:: NBC :: said...

haaaa.. nanti kita pujuk abg Bear gi makan kat Bora Ombak ok.. ;-)

hmm, may be balik nanti kita leh pikir buat IRPA research yg sama ke, kan.. my interest is on the application of NN in cancer management.. skrg focusing on cancer spread prediction.. may be leh nengok on how NN can be applied in determining anticancer plants..

Josh said...

[pinky] That's a good idea. Erm, now no more IRPA dah, MOSTI had abolished that. They changed it to eScience fund, Top-down fund and Techno fund. To-down grants are huge, in millions, while escience smaller.

A'ah, sure abg bear tu sejuk bila kita gi Bora Ombak, kan Abg Beruang? kan? kan?

Shah said...

Nak ikut gi Bora Ombak boleh? Hehehe menyampuk cakap orang2 tua pulak. Eh, tua ke korang...:)

Beruang Madu said...

bukan takleh makan limau bali tapi takleh makan bunga bunga tu... anyway.. tetap nak limau bali.. takleh bawak sebijik, bawak lah lima nam bijik yer Josh

:: NBC :: said...

hehehe tua2 kami pon Doc, i'm the youngest ok.. ;-)

jom gi bora ombak.. i mmg ada date ngan abg Bear pon.. ahakks..

yup, i know 'bout dat eScienceFund, i joined 1 grant b4 i came here - application of NN in determining paddy disease - won silver medal in Geneva, lps ni pinky + Josh = gold medal.. ahakks

Josh said...

[pinky] fuyoo....

[shah] sure will count you in kalo pergi!

[beruang madu] ooo, ghitu.... Josh bawak sebijik je, itu pun bawak kat dalam perut. Berat yaaaamattzz yoooo. Ganti ngan Bora je la ek?

:: NBC :: said...

ok lps ni kita apply lah eScienceFund - u lead ok.. ;-)

indica said...

Nice shots,..tapi saya tak tau nama plants tu semua except the first pic and 2nd last pic tu..Lantana Camara. Bougainvilla tu biasa le kan..
Gambar mcm pro le Josh.

Josh said...

[indica] tenkiu, tenkiu. Fuyoo... keluar nama saintific. Josh tak tau nama, tau amik gambar je.

Beruang Madu said...

Josh,

Blog abang dah tukar yer ke

http://tyro88.blogspot.com

kena block maaa... kata 2 hari takut lebih nanti...parah... see u there

Amazonman said...

who said i so rajin label label... all i pakai hantam saja... the rest wait for other people to help ma... hehehe more educational for all .

Josh said...

[amazonman] whoaahh... hantam hantam also got correct one ah. Good lah. Yes, I agree, educational for all. Next time I'll try to give them names.