Friday, October 31, 2008

Opinion Pleaseeee...

Ladies and gentlemen, I need your opinion. To begin with, let me intro a bit. We went for lunch at TESCO Shah Alam just now. Went to this restaurant, first time.

Who were there? My colleagues, among them are Pn Tod-tod, Pn. Lala, Pn Nini, Ms ReenReen, Ms Lialia, and of course, me.

We looked at the menu, ordered and waited for the food. The food came in a few minutes. But the food was shocking... I was dumb folded. 
This condiment-less, vegie-less, papadam-less Nasi Beriani Daging.... look sooooo different from the menu, and it's priced at RM10.40. Is this expensive or reasonable? Opinion pleaseee...
Then came the drinks. Orange cordial and ice lemon tea, with full glass of ice cubes. Priced at RM2.00.
Worst, the cordial was too sweet and basically tasteless. Ms. ReenReen abandoned the drink half way.
My hot lemon tea, the tea was so thin, it seems like they brew a sachet of tea leaves into a huge barrel. Tasteless. Worst, it taste like thin tea with a few drops of lime. Blunt. So, ladies and gentlemen, will you come back to this restaurant? Opinion pleaseeeee.....
My body sign language in the above pic was clear. With the similar amount of money spent in this restaurant (right) offering only nasi beriani (really, it's NASI beriani) and some drinks, I would rather spent the similar amount in the Chicken Rice Shop (left). We had lunch at CRS yesterday, we got stewed beef noodles, BBQ chicken, rice, bean sprout, pie tee, desserts and drinks.
So, ladies and gentlemen, should I give another chance to this NASI beriani restaurant? Opinion pleaseeeee.....

40 comments:

dzeng said...

if you want to eat nasi briyani in shah alam, that taste like nasi briyani and does not succumb to the over commercialization and increasing price of oil, i suggest you go to azira section 10, or darul ehsan section 11, infront of the dewan orang ramai section 11. there are 3 mamaks shop there, this one is on the right hand side of the main road, the first shop after the turning.

mazddaud said...

Hi Josh,

For me, definitely "NO 2nd CHANCE" for the restaurants. You still have a lot of other choices.

One unsatisfied customer will spread the news to another 10 persons...in this case I think more than that kot.....;-)

yazrie said...

takyah pi lagi...banned....tapi yaz puasss makan nasi beriani kambing batu pahat....

kak ja said...

Josh,
Jgn pijak kaki pun lagi kat situ!! Kalau boleh menjeling pun jgn..

PUTUBAMBU said...

the price are unreasonable..
why don't you make a complaint?

no more chance... byk lagi kedai lain yg lebih sedap dan worth it to spend...

wahaza extra said...

Itu dipanggilnya cekik darah; Nasi je aku nampak? lauknya mana?

Josh said...

[dzeng] Aaa.... ya, the Azira, been there. It's much better then this one. Not that we purposely went there for the nasi beriani, just that we thought of giving it a try. Well, it's a wrong choice. Thanks for the info Dzeng.

[Maz] Thanks for the respond. Memang taknak gi situ dah pun.
Erm... lebih kurang 60 to 70 people reading my blog per day je, tak ramai. hehe

[Yaz] Lenkali tapau kasi kita yek bila datang KL. Janji tau.

[Kak Ja] hahahaha.... cadangan kak Ja memang bagus... jeling pun jangan. hahaha... Thanks Kak.

Josh said...

[Putu] No point complain. Josh bagitau waiter dia air diaorang takde rasa. Waiter tu tunjuk muka takde perasaan je. Nyampah!
Josh takkan gi situ lagi!

[Wahaza] Cekik dan hisap darah namanyer!!
I just got to know, dua ketul daging yang kecik diaorang charge RM6.60! Nasi jek dah charge RM3.80 sepinggan.

yazrie said...

Josh TEMPELENG je waiter dia...Heheheh..

Bak kata AJ:

Tempeleng sekali..PANG!
Tempelang dua kali...PANG! PANG!
Tempeleng tiga kali..PANG!PANG!PANG!!
Tempeleng BANYAK KALI..PANG!PANG!PANG!PANG!!PANG!!!

*lenguh tangan...Opsss

yazrie said...

Josh TEMPELENG je waiter dia...Heheheh..

Bak kata AJ:

Tempeleng sekali..PANG!
Tempelang dua kali...PANG! PANG!
Tempeleng tiga kali..PANG!PANG!PANG!!
Tempeleng BANYAK KALI..PANG!PANG!PANG!PANG!!PANG!!!

*lenguh tangan...Opsss

Anak Jawa said...

aiyoooooooooo cheq ada turunkan ilmu tempeleng org kaaaaa????

Josh, betul laa kata yaz. kalau mai bt pahat, gerenti puas hati mkn nasi beriyani lg2 kat area benteng opposite hopital pakar. nasi beriyani md shah. penah masuk majalah 3 lg!!!!

azizi said...

josh,

mari kita bakar kedai tu ..ha ha ha .... :-) bab kita tu .. means josh sorang2 la pergi bakar ye ....

budleee said...

huhuh ...

malangnya..

[danial][ma] said...

hej! josh...iskh2 i told you before, if you to try a new place, sniff2 first...haiyah...let's burn that place...hehehehe...that burn part only you go la...me and aziz very very far away...hehehehe...

ainmuttaqin said...

alamak satu restaurant lagi kena banned dgn josh and the gang!nama kedai pun nasi beriani..so kena cari kedai lauk beriani baru la banyak lauk kan..hihihi..try beriani gam kt bangi, sedap...

Catz said...

Hi josh..
found ur blog while bloghopping...
and i am ur silent reader..
terpanggil utk beri pendapat, coz i have same experience eating at this JM BARIANI/BERIANI house.
taste wise...i rasa oke..nasi dan lauk, rasa oke..tapi at the first place they put name beriani house..they should serve real beriani..i mean the complete beriani..not just lauk (sikit pula tu..hiks), acar buah dan plain kuah dalca..tak padan dgn harga..mahal lah compare dgn kualiti makanan..cuma tempat je cozy..i think they should improve the menu..not only focus to the ambiance...kalau tak sedap or makanan tak best org tak akan dtg makan lagi kan...walauponnn tempat cantek..

i ada juga buat entry ttg kedai ni, tp i went to the bandar baru bangi branch..hairan ye..i think the same kedai..but why one put BERIANI and another one put BARIANI..which one is correct dr josh??

http://catzscafe.blogspot.com/2008/07/jm-bariani-house.html

dan saya dtg sekali saja..takde hati nak dtg lagi.tak puas hati.

catz.

kak ja said...

Josh, Azizi n Danial,
Kja boleh pinjamkan lighter.. Ke nak pakai molotov cocktail je?? Senang skit, kan? hahaha..

Josh said...

[Yaz] Cikgu, pesal cikgu comment dua kali?? motif??
Pastukan, bukan ker sepatutnyer cikgu ajar student buat baik?? pesal suruh student tempeleng orang? Sila jawab cikgu.
(Tapi Ah Josh sukaaaaa cadangan cikgu.. hahahah)

[AJ] Pasal tempeleng tu kan, Josh tak nak amik tau siapa yang ajar siapa. Yang pastu, sure dua-dua pandai tempeleng. Betul? hahahahaha
Ooo... ada nasi beriani sedap kat JB ke? kalo Josh gi situ Josh habak.

[Azizi] Amboi...nanti kena tangkap Cikgu zizi pun kena tangkap tau, sebab bersubahat!

Josh said...

[Bud] Yup, memang malang. Dah ler first time, dilayan sebegini rupa pulak. BAN!

[Danial] Oo... ni sekor lagi... jauh konon. Nanti josh report kat... erm..erm..erm... report kat siapa ek?

[Ain-ain] Tu ler, banyak dah kedai yang Josh dah ban, sebab makanan tak sedap dan layanan teruk. Baik makan fish head curry kat bangi je. hehe

Josh said...

[Catz] hi Catz, salam perkenalan, dan terima kasih menyahut 'seruan' Josh untuk memberi pendapat.
Setuju sangat-sangat dengan pendapat Catz. Tempat dia ok, rasa nasi dia pun ok, tapi memang low class dia punya food display and quality of service. Kawan Josh kata dulu lagi ok, sekarang ni dah semakin teruk.

Aik? kat BBB ada ke?? section berapa tu? yang Josh tau yang kat depan PKNS ada, seksyen 15 pun ada. Beriani yang betul. Agaknyer tauke suami isteri bergaduh kot. Sorang nak beriani, sorang pulak bertegas nak bariani. hehehee

Josh said...

[Kak Ja] Aiyooo..... baru je ingat nak mintak Kak Ja tolong cubitkan dua ekor tu dah Kak Ja pulak tokok tambahkan dengan molotov cocktail.......ganas jugak Kak Ja.. hhahahaha....

Ehem... nanti Josh report kat Tok Ketua, boleh?

Catz said...

hi josh..
di BBB ada...tak jauh dr PKNS..
di deretan rumah kedai di seksyen 9 tak silap saya...tak jauh dr Al-Zahrah (tapi mengadap belakang) bukan sederet al-zahra, kira dekat dgn PKNS lah tu kan..
di Alamanda pun ada...

Anonymous said...

Tempat tu bukan sedap nasi briyani dia. But the tahu is ok

Josh said...

[catz] o ye ke? hm... I'll check them out. Thanks.

[anon] Thanks for the info, tapi tanak pergi situ dah, walau sesedap mana pun tauhu dia.

[danial][ma] said...

hej! josh...and hej! kak ja...ayoyo...kak ja also have the tereris mind...hahahaha...mother of tereris...hehehhe...

yazrie said...

Kat Batu Pahat lah Josh..Tanya AJ..dia orang BP..Hehehehhe

Josh said...

[Danial] Hahahaha.... mother of tereris... pastu u r hippo terer lah ye? hehehe

[Yaz] Tak kira, Yaz gak yang kena tapau bawak ke KL. Janji tau.

azizi said...

hidup kak ja, hidup danial .....ha ha ha ha burn burn ... opssss .. maap uncle josh. insaf dah :-)

2L2M.... said...

no way....wait for them gulung tikar jer...hehehe

Beruang Madu said...

Bakar jer kedai diorang tu Josh... bakar jer.. ngan tesco tesco sekali.. ehhh over tak??

Tapi bagi ABg Bear, untuk manusia ABg BEar bagi peluang dua kali tapi untuk tempat makan sekali jer... kalau dah memang tak sedap, selain Abg ban tempat tu, siap sebarkan lagi...

pendapat yer... mahal sangat yg melampau.. gi makan kat Syed sana... mahal memang mahal tapi sedap meletup ke main

Josh said...

[Azizi] O dah insaf yer... Nasib baik.. kalo tak nanti Kak Long kat New Zealand tu cubit kang.

[2l2m] Yup, wait till they gulung tikar. But they were on business for 3 years already wo.

[Abg bear] Tak over bang, bakar je, suruh Danial ngan Azizi gi bakarkan.
Memang Josh nak ban tempat tu. Mahal giler, service teruk!

shah said...

NO! baik pegi makan kt tempat lain which much more better than this

baik tak payah meniaga macam tu

Josh said...

[Shah] Betul tu, baik tak payah meniaga!

honey larling said...

Wow... the nasi briyani is really expensive and the beef is in sooooo small portion. Sure not enough for u... Luckily i brought u to another nasi briyani in Bangi. To cheer u up. hehehe....

Josh said...

[honey larling] ya lor ya lor... never go there again! Thanks for cheering me up and belanja me!! (aiyooo later your larling jeles woooo)

honey larling said...

never mind lah.... let him jeles. Then he will come back early ma.. hahaha.... Is the restaurant at the food court at Tesco shah alam? I went there that day but i didn't take nasi briyani.

Josh said...

[honey larling] It's not at the food court. But it's at the same floor, the other end.

axim said...

JOSH!!!

Ms ReenReen tu my coursemate masa belajar dulu!!

nama dia nor fazreen Dzulkafli kan??haha

one of my bestfrn jugak masa belajar dulu..

ish...keciknya dunia ni kan..

send my regard to her okeh!!

Josh said...

[Axim] Fuyooo... it's a small world alrite. Ok, nanti Josh send regards.

zafi said...

hmmmm so this is the famous beryani? if the taste is aweful..tasteless....expensive... dont visit again... find new place... im not a big fan of beryani but i can recommend some... have u tried beryani gam johore somewhere near Putrajaya?