Monday, June 30, 2008

Homemade Sushi and Nonya Kitchen

Kak Lin is back for holiday, again. Cambridge had kept her well. Dah semakin putih dan ceria minah ni. She came over to our office the other day, bringing along her homemade sushi. Yummy. Oh, that's the appertizer. The main course was at the Nonya Kitchen.


Rasa pelik tak? Burung kakak tua pun minat makan sushi tau.

Kak Lin mengidam curry laksa of this restaurant. To be frank, me too. The laksa is very nice. Thick and spicy. Hm... dah naik harga rupa-rupanya...

The restaurant is very comfortable. The waiters are very friendly and well-mannered.

This is the thick spicy curry laksa. A must try.

By looking at our facial expression, you know how good the taste was. Simply yummy.

Hehehe... Kak Lin sudah mula berjinak-jinak ngan amik gambar... will nag her to start up a blog. Abg Den, please help.

By the way, Puan Tod-tod and Puan A joined us too. But since Puan tod-tod was shy-shy burung, this was the only photo of her taken. And Puan A was banned from appearing in this entry sebab dia x pakai chopstick seperti yang diharapkan oleh Abg Den. Takyah beli chopstick mahal-mahal untuk Puan A ler Abg Den, buat rugi je.

22 comments:

budleee said...

homemad sushi!!!

WHOA!!!

yum!!

what was the filing?

syukur said...

jadi duta sushi homemade pulak si josh ni...kengkawan you mesti suka u promote sushi dia orang kat ur blog yang glamer ni... nak sepinggan boleh???

Arel said...

Sushi tu bg Josh mcm makan karipap jer.. x der spesel maner! huhhuuhu .. sbb selalu sgt makan..

Inah said...

home made sushi??waaahh..nak josh buatkan boley :D (sambil buat muka comel :D)

Beruang Madu said...

Yerckkkkk.... never never never... muntah lah abang kalau makan mende mende ni semua Josh oiiii....

Josh said...

[Bud] alamak.. I didn't pay attention to the filling. Just makan je. But I think there're cucumbers, crab sticks, and erm.. don't know lah. But sedaaaaap!

[syukur] duta sushi? takde lah. But then, pasal promote nih bukan dia orang mintak, Josh yang buat sendiri. Sebab apa? lain kali dia orang buat lagi! Untung ler Josh boleh makan!
Nak sepinggan? Boleh, nanti Josh order kat Kak Lin. Syukur kena gi amik kat Cambridge ler nanti ye. hehehe

[Arel] Macam tau je Arel nih. Memang selalu Josh makan sushi, but then this is the homemade one u know..

[Inah] Nak Josh buat kan? Buat muka comel? Sorry, muka Josh lagi comel, Inah tolong buatkan nasi kerabu yang Inah dah lama janji tu.... (buat muka paling comel di dunia...)

[beruang madu] Lor... abg ni kena lah pupuk minat makan sushi... sedaaaap.. hehehe... Tapi kalo dah tekak Jawa, baik Josh ajak abg gi makan tempe goreng yg sedap itu. Kan?

Shah said...

Josh lain kali suruh kawan you tu buat lebih sikit datang hantar kat rumah kitorang ni - the best way to deal with fear is to tackle it head on. So aku nak sumbat byk2 sushi kat mulut Abg Bear sampai dia suka sushi. Senang sikit lepas ni boleh sama2 gi makan sushi

Miss J said...

oh yes, cambridge kept her well! tgklah kawan2 sekeliling kak lin siaper..hikhik

harini teman-teman lunch dr.yap ada di cambridge. Missing them already? hehe Semua muka ceria je, tapi penat la jgk. Will update in my blog with pictures soon. Tonite ngantuk layan macik2 n atuk (hehe)

p/s: takkan berjaya pujuk kak lin to start her own blog. FOR SURE!! ;)

azizi said...

josh,

senyum sampai ke hujung pipi tu ..
ada yg lebih2 tu jgn lupa poskan ke sini. ;-)
~ sushi ? wahh my favourite ni (byknye my favourite kan). rasanya yg josh makan tu org panggil california roll - tp version a typical sushi style.

Josh said...

[Shah] Josh sebenarnye nak je buat camtu, tapi x berani, nanti beruang mengamuk.. tapi Shah dah buat cadangan, Josh sokong je. Sokong 100%. Takyah tunggu kawan buatkan. Sanggup Josh gi Sushi King tapau ratus-ratus ringgit, sumbat masuk mulut abg bear. Sure dia suka nanti... kan? kan?

[Miss J] Waa.... bestnye ramai kawan-kawan kat Cambridge nih. Kat ofis ni kalo takde burng-burung berkicauan sunyi ler jugak. hehe..

Jaga makcik-makcik ngan atuk ngan baik ye. Kalo ada burung kakak tua yg terlalu bising, bagi je dia makan sun flower seeds. Kirim salam kat dia orang ye.

[azizi] Asalkan makanan, sure favourite azizi, betul? hahaha
I love ebiko (fish roe) tapi kak Lin x pandai buat....

PUTUBAMBU said...

Josh, putu tak suka sushi.. (except tempura & japanese soba)

tapi anak dara putu & my hubby.. cukup 'berhantu' sushi ni..
diorang berdua boleh gi shopping beli sushi.. pilih2 mana yg berkenan nak makan sama2...

eei.. tak tau le.. tak boleh terima le sushi ni.. kembang tekak..!

Josh said...

[Putu] hahaha... kesian Putu. Sushi memang sedaaaaappp... Erm.. Putu, nak berkawan lah ngan anak dara Putu dan hubby Putu, boleh gi makan sushi sama-sama.. heheh

Pstt.. Putu berkawan ngan abg bear.

Puan A said...

ooooooooo...xnak masukkan gmbr saya yer..merajuk la mcm nih..

sian..sunyi xde kawan2 yg setia nih
we all smua happy kat cni buat masa nih

[danial][ma] said...

hej! josh...i'm back from norway...yeehhhaaa...hey, my regards to kak lin, and hope she did not gossip me when i visited her last time...you must teach pn.A how to use the chopstick because i already bought one for her...if she lazy to use it, you just poke her with the chopstick...hehehe...you can teach kak lin to create a blog because you already an expert ma...if she wanna learn, tell her she has to come over newcastle...and that restaurant, hhmmmm...i think i have been there before with someone...hhhmmmm...who huh? ciao...need to dress my sole because i accidently stepped on the glass sliver...ooouucchh! :)

[danial][ma] said...

hej! josh & shah...hhhmmm...let's make some sushi and then we feed abg.bear with it...hehehehehe...

Puan A said...

ayoooooo
takut nyer abg den nih
baru skali jer xpakai tau.. ;-)

[danial][ma] said...

hej! puan a...hahahaha...must not lazy lazy to use chopstick...:)

shahril aley said...

waa makan sushi
pandai betoi kak lin buat sushi
ermm pernah makan berapa kali je
makan gitu2 aje...
kalau mee kari tu my favourite
kat mana ni?

Josh said...

[Puan A] Lain kali kalo nak gambar masuk blog, kena lah pakai chopstick. Tau pun Abg Den tu garang. Cucuk mata kang..

[Danial] Aiyo.. naper ada glass sliver kat rumah? apa yg pecah?... E'eh, pernah pergi restaurant tu ke?? ngan siapa tuu?? ;-P

U come back, buat sushi banyak-banyak, kita gi visit abg bear kat rumah dia. nak?

[Shahril] Tu kat Plaza Shah Alam /Masalam. Nonya Kitchen restaurant.

PUTUBAMBU said...

ye lah Josh..putu boleh kawan ngan bang bear..

org makan sushi.. kami tgk ajelah.. hehehe..

nak kawan ngan hubby & anak dara putu.. can..can.. boleh saja...

[danial][ma] said...

hej! josh...ok set...we make some cucumber sushi, avocado sushi, pineapple sushi, carrot sushi, plum sushi and we put a lot of wasabe...hehehehehe...so we try the vegetarian sushi first on abg.bear...hehehehe...my house has a thick carpet, and i think that glass sliver just hiding there quite sometimes...and i was the lucky one that day to step on it...and that restaurant, someone has belanja me the fish head curry but cannot compare with the one in BBB...

Josh said...

[putu] oh ya, looking forward to meet up with your family.

[Danial] Kesian cedera kena kaca.. Hm... talking about fish head curry kat BBB tu... I'll be having it with your larling and ah hock this Friday... yeaahhh... jangan jeles tau.