Tuesday, June 17, 2008

Four Season Restaurant @ Kota Bharu

Makan-makan again. Now, I have no intention to make anyone hungry, nor spoiling someone's diet program by showing photos of good foods. It's just so happened that makan-makan is the most interesting 'activity' I'd experienced during my short stay at Kota Bharu.

We went to Four Season Restaurant for dinner, upon recommendation by some friends. This restaurant was also recommended and was featured in the TV program Jalan-jalan Cari Makan, just like the Sri Chiangmai we had the night before. This time, we didn't send any spy to check on the price. Look at the price list, cheap huh? (note: the 2~3 person set is enough for five)

This restaurant is cosy and comfortable. I prefer the setting here. We had seafood again. Tomyam seems to be the favourite for most of us, so we ordered the mix tomyam (salivating).

There were also (in sequence) butter prawns (great aroma), Thai style kerabu sotong (yummy), fried siakap with mango sauce (delicious, crispy outside and juicy inside, but can't really taste the mango), and stir fried brinjals sambal udang (I like, I like).




Oh ya, just like Dr. Syukur said, Nik Aziz was known to be a very humble and approachable man. He was there during the opening ceremony of the restaurant.

And another plus point, this restaurant is rated A. Hygiene guaranteed.

If you're interested to tryout the place, here's the address.

19 comments:

syukur said...

amboi... jalan jalan kelantan ni gi kerja ker ataupun buat program makan ni??? anyway,, teringin betul nak jumpa nik aziz sekali lagi untuk bagi pedoman hidup yang dah caca merba ni.. haha

[danial][ma] said...

hej! josh...i went to that restaurant for dinner last time, and the foods superb...really nice and cheap too...

Josh said...

[syukur] kerja lah Syukur. Malam je kita gi cari makan. Breakfast provided in the hotel, lunch provided by the organiser, so malam kita kena cari makan sendiri.
I'd never met nor see Nik Aziz in person.

[danial] ye ke? Jom kita gi situ lagi! best kan makanan dia.

suw said...

ai laike!! nyam nyam

Josh said...

[suw] gi ler cuba try test, or dah banyak kali Suw makan kat situ? Maklumlah, tu kampung Suw.

Shah said...

Rugi laaa last time we were in KB tak tahu pasal tempat ni. Tak pe. Next trip must definitely singgah sini.

Josh said...

[shah] Ya, there'll be next time. Must try!

Inah said...

josh jadi pengacara jalan2 cari makan la..baru bulat :D

Kembara Musafir said...

tak nak kawan lah josh camni....! buat kita jeles memanjang makan best2, cheap2... hmmm...!

Josh said...

[inah] Josh x layak lar.. Dah ler pendek kecik, pastu x hensem. Kalo jagi bulat, lagi ler macam bola.... kuang kuang kuang..

[kingkong] elelelele.... jgn ler mrajuk. Nanti kingking balik Mesia Josh belanja yang sedap2, best2 dan cheap2, boleh?

PUTUBAMBU said...

waaaaaaaa...the butter prawn.. marvellous..!!

azizi said...

yup, pernah makan kat sini, before fly. mmg sedap .. n murah ..
(first tu berkira2 lah nak pakai kad kredit kalau tak cukup .. nahhh tak sampai RM 100 utk 4 org ..tu pun dah jadi ikan buntal semua ..* sy dah jadi ikan paus biru dahh).

ad said...

pantnag ad bukak jerrblog ni, perut mesti berbunyi....


tapi kan, murah tul la menu set tu..

Josh said...

[putu] Josh suka telor yang digoreng sampai garing kat menu butter prawn tu. Sedap. Putu pandai masak butter prawn??

[azizi] o ya, veli chip. Huhh?? ikan paus biru?? bukan ke memang original ikan paus biru?? (rujuk gambar yg pinky tunjuk) hehehehe...

[ad] hahaha... setiap orang makan setiap hari, so entry pasal makan sure ada. Lain kali kalo Ad singgah situ jangan llupa cuba ye.

PUTUBAMBU said...

tak pandai masak le josh..

i mean.. pernah le masak.. tapi tak le jd mcam tu... jadi butter prawn edisi lain.. hehehe..

tapi mmg sedap ah kan.. butter prawn tu.. boleh gemuk lagi putu dibuatnya..

Josh said...

[putu] oh, butter prawn edisi lain ye. hehehe...
Eh, putu, gemuk takpe, sedap peluk lah. Kalo tak caya, gi tanya hubby putu. Kan? kan?

PUTUBAMBU said...

wa... !! ko kata aku gemuk yek josh..

hukhuk.. sabar jelah..!

nak merajuk kejap..!

Josh said...

[putu] aduiii.... putu ni cepat sangat mrajuk ye.. Josh bukan kata putu gemuk, Josh amik ayat putu je..
"boleh gemuk lagi putu dibuatnyer..." kan? kan?

bagi Josh, Putu just nice! Kalo kurus kering tu kan, maner lah puas peluk.

AnF Holidays Sdn. Bhd. said...

Next Time bleh try Yati Ayam percik at Jalan Log Yunus (Macam2 local food kelantan ada kat sana), Nasi Ulam Cekgu at Kg Kraftangan Kota Bharu (the best nasik ulam in town & super duper cheap. another is the New Horizon Garden at wakaf Che Yeh hehe.. mintak maaf la tuan punya blog ni yer, sambil2 membaca tumpang menulis skali.