Friday, May 2, 2008

Riau Trip - The Interesting Part (1)

We didn't have much time to 'wander' around Pekanbaru during our last visit. Makan time would probably the best 'fun' we can have. The hosting universities had gave us good treats of food. Below are some of the 'interesting' food and beverages I had encountered.

This is a local fish species, the local people named it ikan slais. a small size fish, pretty much look like ikan keli. They either deep fry them or smoke them. This particular one was deep-fried. Very crispy and nice.

And this one is the 'telur ikan patin'. Wrapped with tumeric leaves and cooked with curry-like gravy. I like it. Nice. But I'm sure the cholesterol content would be whopping high too.

Now the REALLY INTERESTING part. The drinks. It's their name that intrigues me. Just take a look at the list below. Menarik tak nama-nama tu??

This is the Air Mata Pengantin (The Bride's Tears) ordered by Cik Bah. Kureng kata Cik Bah, tak habis minum pun.

This is Es Awet Mud. 'Tak tau lah air apa ni" was the comment from Puan A. Tapi ok je dia minum.

Ni pulak Es Laksamana Mengamuk. It's manggo cubes in coconut milk actually. Tak mengamuk pun lepas minum.

Puan A, minum minuman awet muda dia sambil mengelamun.... mungkin tengah berkhayal kot......'lepas minum air ni saya akan jadi muda.... cantik.... menawan.... bestnyer....bestnyer...'


More interesting things coming.... in part 2.

14 comments:

suw said...

hehehe..

hmm..telur ikan patin ke telur ikan batin?

Josh said...

[suw] aiyooo... silap. Patin. hahahahah kelakar pulak kalo telur ikan batin. hahahahaha

Beruang Madu said...

Ehhh...Josh... list tu tak habislah... kalau Josh snap besar sikit kat bawah dia ada Es Beruang Madu....

sayang Josh tak minum yg tu.. sedapnya tau... lepas minum kepala sikit sikit pening, tu dia campur air nira, air gula kabung Kemboja ngan air batulah... tapi nak minum kena waktu nak tido lah... lena sampai pagi Josh... tak cuba ker?? sayangnya... jauh jauh datang

:: NbC :: said...

Josh, es = ais..?

kelakar nama drinks tu.. tatut lak nak minum air mata.. hehhee

Josh said...

[beruang madu] Lorr.. pesal bang x bagitau awal-awal?? rugi Josh gi jauh-jauh. Er...... Es beruang madu tu ada bau ketiak abg tak?... kuang kuang kuang....

[pinky] Yup, es=ais. memang kelakar nama-nama tu. Tu la sebabnyer Josh kata the interesting part.

YAZrIE said...

Josh: nk minum Es Fantasi Madu....*matilaaa....

matilah ramai suami2 org dok berfantasi bermadu minum air ni agaknya

Josh said...

[yazrie] o tidak.... Yazrie nak madu ke tu?? hahahaha

Chen said...

fuyoo!

Josh said...

[chen] full yo.

Inah said...

i wonder es campur pondok patin tu air mcm mana :P

YAZrIE said...

Josh: heheheheh...No COMMENT

Josh said...

[inah] ntah, takde yg order pun. Laen kali kalo Josh gi situ lagi Josh orderkan.

[yazrie] ehem ehem.

Beruang Madu said...

mengadalah Josh ni... bau dia bau sedap sangat...tapi bau ketiak abang pun sedap jugak... geget karang...

Josh said...

[beruang madu] Nak. hahahaha..