Sunday, May 4, 2008

Riau Trip - The Interesting Part (2)

Makan lagi..... This time at a different place. It's not the place that interest me, it's the menu, again.

Sup buntut? Eeeeewww... and Ifu Mie?? what's that?? Since the sup ikan (fish soup) was highly recommended by our Pekanbaru friend, i ordered just that. In fact all 9 of us ordered the soup. It's very nice. I gave it 9/10. It's basically mackerel cutlets boiled in clear soup, with some vegie. Simple but really nice.

This drink is interesting. It's freshly blended sweet corn with milk. I can't find it here in Malaysia. I mean, all I can find here are corn drinks with corn flavour. Rating? 9/10 too. Loose one point because they didn't sieve the drink.

We were hungry by 10pm, guest where did we got? Pondok Pizza!! I'm surprised by the variety of drinks they offered unlike 'soft drinks only' menu in Malaysia. I ordered Es pokat (avocado ice drink).


Aiyoo... gambar ni macam kita berdating... She's my colleague Puan R. Soon to be addressed as Dr. R. Married with 3 children.


p/s I found out that Sup Buntut is Sup ekor, tail soup.

24 comments:

Anonymous said...

aiyaa..so funny and so spooky the menu..u should try the sup buntut hehe..correction,sup ekor..mesti sedap mcm sup ekor kt msia...huhu..kt sini xde sup2 tu sumer..and Dr.R is a mother of 4(yg twin tu xigt ke?)n don't forget to belanja me tau bila i balik msia!pangkat naik gaji naik..hem..hemm..bestnye!

Josh said...

[anon yang jauh] A'ah lah, 4. Lupa saya.
Tak berani nak cuba sup buntut tu. nanti ada bau
'tuuuu' hahahahaha.
Sure bila balik sini bagitau ye, kita gi makan 'kaw-kaw'.

Burung kakak tua yang bising tu kirim salam.

:: NbC :: said...

hhhahaaa, segan lak nak sebut bila nak order wpun terasa nak mamam sup ekor.. ;-)

azizi said...

well, indo words are full with the unexpected meanings. "kebutuhan" means "keperluan" (ha ha ha .. no porno meanings !).

budleee said...

haha..

i thougt sup buntut was bishop nose soup :D

ja-anuar said...

Dear Josh,

Kja terlioq tengok sup ikan tuuuu...Kja suka sgt seafood.. That explains my uric acid level yg selalu membawa masaalah pd keselesaan hidup kja...

Josh said...

[pinky] cuba bayangkan masa order...."Bapak, nak buntut satu, Pak." Aiyooooooo...........

[azizi] hahaha... tu lah, haritu orang Pekanbaru pun ada bagitau kita...... Ada billboard kat tepi jalan pasal Mila, the tag line is...."Butuh untuk kekuatan".... aiyoooo.... (aiyo lagi).

[Bud] Ada bishop nose satay kat Kuching. Bud nak cuba? orang kata best.

[Kak Ja] Sama ler ngan Josh, kak. Josh pun uric acid level tinggi. Tapi seafood tetap nak. Degil kan Josh ni?

Josh said...

[Azizi] sorry, it's advert pasal Milo, not Mila.

fiebie said...

dear josh,

if oxtail soup, tu sup buntut, seriously you really really dont want to know what they call bontot in indonesia.

trust me

YAZrIE said...

hahaha...i thot buntut soup is TONGKENG AYAM...hahahaha...

bontot in indonesia is called-p**t*t...*pengsannnn....sorry readers..no offence eh?

shahril aley said...

hahaha kalau buntut ayam okey lagi tapi klu buntut lembu euwwww rasanye mcmn ye... kalau nak buntut ayam pi cari kat pasar malam gerai yg jual ayam goreng mesti ade? org kata sapa makan buntut ayam mesti mulut bising. josh mulut bising tak?

Josh said...

[Fiebie] Now you really sparks my curiosity. But then, Yazrie dah 'ter'bagitau. Eeeuuwww...

[Yazrie] No comment. pengsan. ;-P

[Sharil] Aik? camner Sharil tau Josh bising?? hahahah... mengikut observation abg bear, Josh ni pendiam. Sebab Josh x makan buntut ayam kot.

ja-anuar said...

Josh,

Ayuh kita jadikan 'degil' tu trademark kita bersama.. sebab org yg tak degil selalunya takde masaalah dgn uric acid level...hahaha....

azizi said...

hi bro, mila pun ok ..! :-)

Inah said...

nak gak amik gambo dating ngan josh..muahahahah :P

lariksss

RizaL said...

I like the Ayam Goreng Kaget... hehehehe.. can't stop laughing at it....

Waduh waduh, bisa bikin gue kaget, emangnya seru deh.. wakakaka... ngomong2 Josh bisa bertutur Indonesia ngak? hehe bisa bikin lidah bergoyang huhuhu

Josh said...

[Kak Ja Degil] betul tak panggilan tu?? hehe.. tu lah, kita yg degil ni selalu ada masalah.

Josh said...

[azizi] Minum mila anda jadi sihat dan kuat!

[inah] camner nak amik gambar kalo asyik lari je?

[Rizal] Ngak bisa Pak. Pening Josh baca comment tu..
;-P

YAZrIE said...

alaaaaaaa...Josh pulak nk pengsan...hahahahah...jom pengsan "bareng"-indonesian word...hehehehhe...kalau pandai cuba teka maksudnya

Beruang Madu said...

Josh - dulu masa abang selalu ulang alik ke Indon, abang selalu minum air tu..rasanya sangat lemak... Jus Alpokat tu... memang sedap dan jadi kegilaan sangat...

Tapikan untuk sup buntut yg paling sedap abang pernah rasa is di Lombok disediakan dgn rempah ratus istimewa oleh sebuah restoran cina. Sampai diorang dah kenal muka abang, asal ke Lombok mesti akan ker Istana Rasa.. utk sup buntut... harus awal pagi, kalau jam satu udah selesei... gituh!!! enak lho...

Josh said...

[yazrie] Tak pandai. kena tanya abg bear.

[beruang madu] Alpokat is also my favourite! Pasal sup buntut tu belum ada chance rasa. Abg pandai masak?

YAZrIE said...

bareng-bersama-sama....makan bareng yuk...means, makan sama2 jom! heheheheh

Josh said...

[yazrie] o. tenkiu cikgu!

Chen said...

yummylicious!