Sunday, May 25, 2008

Glutinous Rice Dumplings (粽子)

The glutinous rice dumpling or 'Zhong Zi' is a traditional chinese kuih wrapped in bamboo leaves or huge pandan leaves. Me and my wife had the chance to help my mother-in-law in the preparation yesterday afternoon.

Here are the ingredients we'd used. Bare in mind that they're great variations in the ingredients used and ways of wrapping depending on various locality and nation.
First the salted duck egg yolks.

Stir-fried mushrooms and chestnuts.

Stir-fried kidney beans (i think so) with various spices

Some stewed meat.

And of course, the glutinous rice. Stir-fried.

Some bamboo leaves as wrapping.

First of all, fold two leaves together to form cup shape.

Scoop some rice in to fill the side of the cup. Then stuff in the ingredients one by one.

Then cover the ingredients with another scoop or two of rice, flatten them before folding the leaves to cover the stuffing.

Then, the wrapped dumplings were tied to the strings.

Tadaaa.... you have a bunch of dumplings. Then boil them or steam them for an hour or so. But we used pressure cooker, which only took us 20 minutes to cook.


Nice and yummy......

31 comments:

Inah said...

i wonder how is it taste..spicy ke?savoury?

bukan kind of dessert kan..

josh tau masak 'tang yuan' tak?

azizi said...

the taste is awesome .. but i ate the chicken version of it, without the salted egg yolks.

kok@un said...

yummy... prefer more mushrooms in the dumpling, but usually they just put one/two slice only.

ZEYN said...

Josh,

i would always buy it whenever i'm in Kuching. kat sini i tak tahu mana nak ari yang Halal punya. kat Kuching senang nak cari...nama pulak Chinese-dominated punya city kan!

i agree with kok@lun, lagi banyak mushrooms lagi sedap...

Miss J said...

Oh..kelaparan....

postings begini membuatkan orang jauh merasa rebel untuk balik balik balik!

;)

Josh said...

[Inah] Sedaaaaap. Kinda savoury. Tang Yuan tu senang je, pakai glutinous flour. naper, nak makan?

[Azizi] o yes, I like the chicken one too, with mushroom of course.

[kok@un] Majority like mushroom, including me. U buy or make your own this year?

[zeyn] u can get them at Carefour. I bought a few times. Very nice. Yes, kat kuching senang dapat yg halal.

[Miss J] Bila nak balik cuti??

[danial][ma] said...

hej! josh...hhhhmmmm...i like with the chicken bits, mushroom, chestnut, lotus nut, salted yolk...aarrggghhh...so nyaman gilak...hehehehe...well, i did last year, but this year feel so lazy...the bamboo leaves still a lot...maybe i will do with porchini mushroom, the best and exotic and expensive mushroom from italy...mama mia...

Inah said...

nak nak..tapi nak rasa dumpling ni dulu..lalalallala

Josh said...

[danial]?? dumplings italian style?? put more cheese please!!

[Inah] Kat Carefour ada Inah, beli lah rasa. Yang Josh buat punya x halal.

[danial][ma] said...

hej! hahahaha...italian influence with funghi porchini secchi but not with cheese...yum yum...:) and inah, the one in carrefour or giant or tesco is not so nice because it's frozen one, the best is freshly made...it is easy to make one...heeyyyaaahhh...come to my cooking class every fourth saturday every month...

[danial][ma] said...

hej! inah, i just listed the ingredients in my blog...check it out...heeyyyaaahhhh...:)

Josh said...

[danial] Pandai dia. Naper x buat kat Malaysia? Tak aci betul.

Inah said...

hehehehe..dah dapat resipi..yeayyyy :)

Josh said...

[Inah] Nak buat sendiri? bagus.. nanti jangan lupa bagi Josh rasa.

[danial][ma] said...

hej! josh...am a shy guy, don't want to show off my cooking skills...hehehehe...

Josh said...

[danial] ye le tu.

:: NbC :: said...

kena ada special skill ke Josh nak buat ni..? esp bila nak wrap it..

Beruang Madu aka Honey Bear said...

nampak macam sedap... tapi dia rebus tu sebijik macam ketupat kat utara sana... dia pakai pulut ker Josh... ni untuk acara apa yer??

ZEYN said...

Josh,

nanti i cari kat Carrefour.

Abg Yazid, pakai beras pulut, kata glutinous rice.

Ad said...

yg gambar atas2 tu teringat plak lipas2 rebus kat tepi2 jalan korea..

yg pic bawah tu buat ad lapar jerrrr ..

RizaL said...

isk, pehal letak makanan atas kerusi. hisk choi~! heheheehe.. klu mak zal tau, abis la u Josh :P

Arel said...

sedapnyer josh.. i suka ler exotic food mcm nih. maner nak carik yg sedap2 kat kedai ek??

suesamsudin said...

josh, su selalu teringin nak try...
tp takut x sedap...hmmm kat k4 ada ye...nnt nak try belilah...xpun , inah nak buat kan kan kan....nnt su jumpa inah je boleh??

Josh said...

[pinky] Yes, lots of practice required, sebab kalo x pandai nanti beras tu akan terkeluar.

[beruang madu] Erm.. dumpling tu utk acara yg Josh dah link kan. Kalo Josh yg jelaskan, nanti lagi konpius abg.

[zeyn] Carefour used to have them, but I haven't been to any for years, taktau ada lagi ke tak.

[Ad] Aiyooo.... lipas??? eeeuww.... hhahahahaha
Memang buat orang lapaar.

[Rizal] Eh, bukan Josh yg letak, mak mertua yang letak tau!

[Arel] Yes, still quite rare nowaday, sebab dia tu makanan bermusim. Belilah kat Carefour.

[Sue] Bagi Josh memang sedap. Kalo bagi Danial, lagi ler dia kata sedap (dia tu kaki bak chang). Kalo Sue nak cuba, harap K4 masih ada jual sekarang ni.

[danial][ma] said...

hej! josh...the info on bak chang sold by carrefour is not valid anymore, carrefour mid valley used to sell fresh chang last time, but not anymore...only frozen one which can be found either in giant, carrefour or jusco...just check at the frozen section...but i don't like the frozen one...not nice compare to freshly made, home-made bak chang by danial....hehehehe...ooooppps i forgot one more ingredient...dried shrimp...yeehhaaa...

Josh said...

[Danial] How u know?

shahril aley said...

josh mana nak dpt zhong zi yang org melayu(paham² je la bro) boleh makan ye? slalu nak cube makanan cine tapi mcm susah je & tak banyak pilihan. hehehe.... so dah pandai la buat zhong zi ni? nanti boleh ajar ktorg plak ye :)

kok@un said...

Ah Josh, gua olang tak tau bikin tu bak chang-lah. Biasanya beli aje... Danial tu pandai masak jugak ye!

[danial][ma] said...

hej! kon@un...survival cooking...:)

Josh said...

[shahril] yang kat K4 ler yang boleh makan. Kalo yang non-halal memang banyak, merata-rata ada (kat kedai makan cina ler). nak Josh ajar? boleh jer. More then happy to teach u guys.

[kok@un] IC, IC.

[danial] pandai ler dia.

Chen said...

Mmmmm.... babi taste yummy! haha....