Friday, September 12, 2008

Pengalaman Lucu Di Bulan Puasa

Sempena Bulan Ramadhan ni Josh nak citer sikit pengalaman-pengalaman lucu Josh semasa bulan puasa. Sikit intro dulu. Dulu masa belajar Josh gi renang setiap hari, kekadang seawal kul 4 petang. Maka kulit Josh gelap (tan) sebab jemur matahari. Pastu Josh mula simpan misai janggut pada tahun 2000. Dengan kulit yang gelap dan bermisai, ramai ingat Josh ni Melayu... Ni citer-citer lucu semasa Josh amik PhD dulu.....

Cerita 1
Bila sampai bulan puasa memang susah cari makan, semua kedai tutup. Nasib baik kafe kat kampus berniaga. Josh pun pergi la situ...Tengok-tengok rata-rata Chinese je yang makan kat situ. Josh pun gi ler ambik makanan. Masa nak bayar kat kaunter adalah sorang kakak ni asyik jeling-jeling je.....
"Bukan tapau ke dik?" akak tu tanya.
"Tak, makan sini je." Josh jawab.
Lagi ler akak tu jeling-jeling muka Josh yang selamba je..,"Empat ringgit setengah."... Josh bayar dan duduk meja sebelah dua jejaka Chinese.. (dah siap jeling-jeling dah dia orang)

"诶?现在不是puasa吗?" (Eh, bukan ke puasa sekarang)
"是咯,他可以在公共场所吃东西吗?" (Ya lor, boleh ke dia makan di tempat awam?"
"不知道,可能现在这里没有马来同胞吧." (Ntah ler, mungkin sekarang ni takde Melayu kat sini kot."

Josh pandang diaorang, terus dia orang diam. Josh senyum sambil makan ......

Cerita 2
Dah bosan hari-hari makan kat kafe tu. So Josh pun ke luar kampus. Gi kedai mamak. Masuk je kedai mamak tu ada ler sekor mamat ni (pekerja) pandang-pandang. Rupa macam Bangla. Bangla kot, ke Pakistan? ntah..

"Ye boss, mau bungkus apa?" Mamat tu tanya.
"Tak mau bungkus, makan sini. Mee goreng ayam satu." Josh balas.
"Tak boleh! Tak boleh!" cepat-cepat mamat tu geleng kepala sambil lambai-lambai tangan.
"Pesal tak boleh?" tanya Josh.. dalam hati dah mula nak gelak. Dah agak dah perkara ni akan berlaku.
"Bulan puasa boss, tak boleh makan sini. Tapau boleh." Jawab mamat tu sambil goyang-goyang kepala dia.
"hahahahah..... saya bukan muslim lah.." gelak Josh.
"Ye ke?" sambil garu-garu kepala mamat tu. Pastu bisik-bisik ngan kawan sebelah dia, mungkin tanya pendapat kawan dia nak serve makanan kat Josh ke tak.

"Ok ok." Jawab mamat tu selepas bincang dengan kawan dia tu.
Josh pun duduk la tunggu makanan tu sampai.
Mamat tu dengan kawan-kawan dia tetap nak jeling-jeling kat Josh, seolah-olah tak caya apa yang Josh cakap. Pelanggan-pelanggan lain(mostly chinese) pun pandang-pandang.
Makanan sampai, Josh pun apa lagi, makan lerrrrrr.

Hm...tu ler sebabnyer Josh kadang-kadang malas nak gi lunch dalam bulan puasa. Nasib baik ler kekadang wife larling buat bekal.

27 comments:

nazzman ibrahim said...

hahaha ketawa nazz baca....jgn nanti jabatan agama islam cekup josh masa makan mau nya hilang selera makan nanti..

PUTUBAMBU said...

hehehehe.. kak putu pun ketawa gak nazz..boleh dibayangkan situasi josh macam mana...

baiknya hati..larling wife buat bekal..kalau tidak.. ada le cerita 3, 4 dan son on lagi..hehhehe..

tulah.. josh lenkali pakai le tag kat depan baju tu.. "i'm not muslim"..hehehe.. dah tentu2 org tak tanya nya....

Puan A said...

Josh..josh..sapa suruh muka ala-2 melayu? Jln dgn dia waktu solat jmt pon org dah pandang, ni kan lak bln posa...
Make sure jgn tgl IC tau!

Josh said...

[Nazz] hahaha... kalo JAIS tangkap Josh kungfu Panda dengan diaorang. OK? hehehe

[Putu] Ye la, Josh 'mengadu nasib' kat larling, tu ler dia buat bekal. Best kan? hehe
Sebenarnyer ada citer 3, 4, 5, 6, 7 ... banyak lagi. Every year ada citer dia tau. Takyah citer lah, lebih kurang sama je ngan entry ni.

[Puan A] Muka Malaysia lah Puan A. Korang ada ke? hehehehe
Ye lah, gi Shopping hari Jumaat tu pun ramai yang pandang-pandang dah. Ish.

:: NbC :: said...

hhehehee, kalo kena cekup - makan dlm kereta jenazah le jawabnya.. :-P

Josh said...

[pinky] Aiyoo.... takmo takmo.. hahaha

budleee said...

hmm betul tu josh, u kena bwk ic. nanti org tak percaya :D. josh kena mkn kedai cina kot :p


reminds me of a story of my lecturer kat lab upm ni. dia org asli, non muslim, tapi muka melayu. sy almost sebulan bagi salam kat dia, sampai lah lecturer lain ckp dia org asli. heheheh

wahaza extra said...

Sekali tgk memang mcm Abg Lebai; nanti tak pasal2 jadi lebai malang. Ada org kata kalau kita mix with certain race, akan aderlah benda2 yang nampak lebih kurang sama. I pernah org ingatkan I chinese - masuk kedai terus diorg tanya in chinese. Ternganga2 nak jawab.

indica said...

Hahaha ..boleh citer lagi Josh...:))

Josh said...

[Bud] Kat Shah Alam maner lah nak dapat Chinese food? ada pun jaaaauuuhhh sangat.
Ala, Josh pun selalu kena, budak baru selamba je bagi salam. Josh senyum je lah.

[Wahaza]Ye ke? Mesti u kulit cerah.

[indica] tengok lah kalo ada mood citer. hahaha.

lily.lulu said...

hehehehe ..
lawak lawakkkk ...

kalau lily pulak, they tot me chinese ..

kwang kwang kwang ~

RizaL said...

next time, jgn la lunch sorang2 ajak la teman2 yg non-muslim tu makan sekali huhuhu...

yazrie said...

i gelap tapi byk kali chinese ckp mandarin dgn i...

*seybok je nak buat part 1,2,3,4,5 etc kann??

syukur said...

MMMMM syukur cadangkan Josh create one simple T-Shirt depan belakang tulis " I'M CHINESE.. SO I TAK PUASA " ..Senang waktu pergi lunch ker sarung T-shirt ni kat luar.. he he

mazddaud said...

hi josh,

my best friend pun mcm josh juga so, bln puasa dia memang tak berani langsung nak makan kat luar sebab pernah kena approach dgn org jabatan agama islam...ha..ha...ha..

Daff said...

Hahhahaha...
Most Chinese tak simpan misai + janggut + ur face oso look like malay... no wonder they confuse!!! Hehhehehe.. bro, which uni you work?

Josh said...

[Lily] hahaha... memang pun Lily look like chinese. Jom tukar muka pada musim puasa. hehehe..

[Rizal] Takde cikgu. Memang takde non-muslim lah kat office Josh yang boleh ajak keluar. Tahun-tahun lepas ada ler.

[Yaz] Siapa yang sibok tu? hehehe

[Syukur] nak sponsor? tenkiu. ;-P

[Maz] oo... gitu... so, Sure Maz faham keadaan Josh kan?

[daff] in a private U.

inah said...

hehehe..josh mmg muka malay :D..dah la fluent in BM :)

rindu sama doc josh

rindu lagi kat kereta josh..hehehehe

Josh said...

[Inah] tu ler. Baik Josh cakap BM yang pelat ala-ala Ah Pek. kan?

Ooo... sebenarnyer rindu kat kete Josh je yek?

yazrie said...

nanti bila Yaz pi kl kita swimming sama2 eh? kasi TAN muka dan badan eh??

Josh said...

[Yaz] Bukan ke Yaz dah gelap gelita?? Camner nak jadi Tan??

larriiiiii

Mrsfadzil said...

Ya Joshhhh..u look sejibik cam malay
mana la org tak kompiusssss.....\
kalau u ni malay mmg tergolong dalam lelaki melayu terhangat la...
ahakkssssssssss....opsss aku poserrrrr la

Josh said...

[Rus] Fuyoooo.... kembang beribu-ribu kali hidung Josh ni. hahahaha
Tenkiu-tenkiu.

shahril aley said...

hahaha...
nak tergelak pun adoo josh
kalau melayu yg muke seakan cine pun sama gak
itu lagi bagus pasal kalau tak mau puasa senang aje nak kaburkan mata org ramai

Josh said...

[aley] hahahaa... tu kena tanya adik lily. hehehehe

Beruang Madu said...

Hahahahaha... kelakar kelakar kelakar... sib baik diorang tak suruh bukak seluar nak bagi bukti... lagi kelakar... hehehehehe... wajah Malaysian.. inilah dia.. kalau dah tan kulit tu mesti orang ingat mamak pulak...

Josh said...

[beruang madu] fuyooo.... kena tunjuk bukti tu yek? hahahaha....