Tuesday, September 9, 2008

Pasar Ramadhan

'Pasar Ramadhan', a powerful term that would activate my salivary gland and make me drool. hehehe...

I went together with my wife, Mr. & Mrs. Wan and Jesse to a Pasar Ramadhan near my place recently. The array of food was an eye opener for Jesse, and was a powerful magnet for me.



Hm.. sup utara pun ada... bestnyerr.

I just the 'meriah' environment and the colour of the event. Even the drinks were so strikingly colourful.

Among the food I like:
1. Ikan bakar

2. Ayam goreng berempah

3. Ayam percik (sooooo yummy!!!)

4. BBQ honey chicken (dah naik harga... dulu RM1.20, last year RM1.80, this year RM 2.50. Terkejut.

5. Kuih pelita, kuih tako and all the kuih sewaktu dengannyer.

6. Laksam... hm...... sedaaap sangat.

7. Roti jala... and the thick curry gravy.

8. Kuih cara berlauk.
9. Apam balik.

10. ALL TYPE OF RENDANG (My super-duper favourite!!)

We bought some, bring them home and had our 'buka tak puasa' in the garden.

Ooooooo.... so salivating...


Note: 'Shopping' at Pasar Ramadhan is my annual activity, and will last for the whole month of Ramadhan. To avoid getting overweight, I skipped my lunch. hahaha

28 comments:

RizaL said...

wahh trigger ur salivary glands huh.. but Josh.. we all eat after 7pm.. huhuhuhu

Josh said...

[Rizal] hahaha... we all eat AT 7pm maaa

nazzman ibrahim said...

kannnnnnnnnnnnnnnnn matilah tetiba jerr nihhhh hehehe

kak ja said...

Adoi, Josh... kja tergoda nih!! Tp kan Josh, actlly masa tgh puasa je rasa mcm ni.. Sat lagi bila berbuka, lps minum skit dah tak kisah sgt nak mkn pun..(Tp heran, kja tetap maintain montel!!)

PUTUBAMBU said...

bukak tak puasa? kah..kah..kah..!!
so funny le josh..!

tapi kan..ayam berempah & kuih cara berlauk tu..faveret gue tu.. aisey.. dah mengidam ni.. nak kena carik le...

hancuss program nak kurus aku tu..!!

Puan A said...

no 8. tu namanye kuih cara berlauk
no 9. apam balik...

hmm...cerah nye dia buka posa!

Puan Tod said...

Bestnye..bestnye..nanti bawak sy pegi sana lak ek...

ainmuttaqin said...

"shopping" at pasar ramadhan??wow! betul2 shopping makan tu.kira skipped lunch tu kira puasa la kan..puasa separuh hari..hihihi

Josh said...

[Nazz] Kaaannnn... hehehe

[kak ja] ye lah Kak Ja, masa posa la yg buat kita nak makan. Eh? Kak Ja montel ke? Tu Josh x caya. Nazz kata Kak Ja cantik. Kan Nazz? ;-P

[putu] oo.. suka kuih cara berlauk jugak yek? best kan? Lorr lagi-lagi kata sendiri gemuk. Tak lah putu, sedap peluk, bukan gemuk.

[Puan A] tenkiu ticher. Tapi akak yg jual tu yang bagitau Josh tu kuih bakar berlauk. Ish... akak tu tipu.

[Puan Tod-tod] Nak datang? mai ler, besssst!

[Ain] A'ah, shopping. Jangan ingat korang je yang shopping-shopping ye, josh pun ada hobby shopping tau. hahaha

[danial][ma] said...

hej! Josh...everything yummy but hot & spicy...kennot eat :-( ...hehehe...

axim said...

i puasa la josh...ishh....huhu

Kembara Musafir said...

ok, ok... you win hands down...!! Pasar Ramadan Dubai tak leh lawan la camni...!!

yazrie said...

tudiaaaahh..mengalahkan org yang berpuasa plak...hahahahaahahahah....

Josh said...

[danial] ye ler, ye ler... tapikan, laksam tak pedas tau.. sedaaaaap. jom!

[Axim] hahaha... sorry bro.

[kingkong] elelelelele... macam mrajuk je kingkong ni. Takpe, nasi kerabu Dubai kan beeeest? kan?

[Yaz] kalah ke yaz?

indica said...

rasa cam pernah pergi pasar ramadhan ni...kat mana ye? anyway, selamat berbuka tak berpuasa to josh...:)

:: NbC :: said...

ekhem berbuka puasa awal nampak.. ;-)

psssst Josh, org tu kan x abis2 promote pasar ramdhan dia di Dubai nun kan.. kan.. :-P

Josh said...

[indica] It's at Bangi. Well, most pasar ramadhan look alike anyway. hehe

[pinky] Kannnn..
Kita buka pukul 7, x awal tu. hehehe.

shahril aley said...

boleh la kire berpuasa gak tu
alang2 dah tak lunch tu
pernah tak berpuasa penuh?
bersahur di awal pagi
berbuke masa maghrib
hehehe

shah said...

sedap betul ayam berempah dengan roti jala tu..

Josh said...

[Aley] belum pernah puasa penuh lah Aley, kalo start kul 7 pagi sampai 7 malam ada lah. 12 hours.

[shah] Memang sedap ayam berempah tu, ranggup pulak tu, besst.

budleee said...

hehe dah tu bila nak gi gym josh :D

wahaza extra said...

Pasar ramadan bangi is one of the pasar ramadhan a must to go in KL! another on in seri serdang. Sweet buka puasa in the garden.

Josh said...

[Bud] Eh, kita gi gym tau... sehari seminggu. hahaha, patut ler berat badan x turun-turun.

[Wahaza]O ya, the one in Seri Serdang is very the meriah one. Been there, years back when I was a student.
Yah, having buka puasa in the garden is very sweet.

azizi said...

josh,
ayam percik tu .....
adussssssssss ....
;-)

wahaza extra said...

Josh, SS still the same - every year a must visit for me to remember my study time there.

Miss J said...

aik. rasanya last time ada bg comment kt sini, kenapakah sudah hilang?? hehe mesti lupe nak 'enter' ni

lily.lulu said...

kat seksyen mana ?
dua ke ?
aiyoo .. mahal nyaaa ayam goreng madu tuh ...
ttdi pun dalam 1.50 ajo ...
nih 2.50 ??
size lebih kurang same jerrrr

Josh said...

[Azizi] Ayam percik is one of my favourite! Ikan percik too. fuyoooooooooooo...

[Wahaza] dah lama tak gi SS. Maybe I should re-visit. Dulu study kat UPM ke?

[Miss J] mungkin Miss J tension sangat sampai lupa enter kot.

[Lily] seksyen 7. Dah dekat ngan Sungai Chua.
Memang BBQ chicken tu mahal sangat. Tapi dah sebab suka dan tiap-tiap tahun beli, so beli lah jugak. Tapi sekali je. Tukar selera yang 'lebih jimat'. hehe