Tuesday, September 16, 2008

Geraaammmnyyeeerrrr

Ni nak citer 'kegeraman' Josh sepanjang bula Ramadhan ni. Josh tak kisah jem stroberi ke, jem nenas ke jem bluberi ke, Josh ok je sapu semua. Tapi ni haa... jem trafik, tak lalu telan.

Kononnyer bulan Ramadhan ni boleh balik awal sebab office hour dianjak supaya boleh balik kul 4.30pm. Tapi Josh kena habiskan kerja dulu baru boleh balik. Biasanya kul 5.30pm atau 6.00pm bulan puasa (biasa-biasa balik kul 6.30pm or sometimes 7.00pm.) Tapi sampai tetap jugak gelap. Dah kul 8.00pm. Pasal apa? Pasal jem yang takleh makan ni ler!

Muka geram.

Keadaan menjadi semakin teruk kalo hujan. Jem takleh makan yang berair.

Ish, nak masuk tol jem. keluar tol pun jem. Traffic light jem, roundabout jem. Masuk simpang pun jem. Camner ni? geram.

Muka geram lagi.

Lagi-lagi muka geram. (hehehe)

Nasib baik laaa ada abg-abg polis yang tolong kawal trafik. Kalo tak, lagi ler tunjuk muka geram. Kekadang kesian jugak ngan abg-abg polis ni. Dah ler puasa, kena 'exercise' berjam-jam kat situ, pastu kalo hujan lagi ler. Nasib baik ler abg polis ni berisi, ada bekalan tenaga yang extra.

Soalannyer, naper bulan Ramadhan je yang jem teruk camni? kenapa? kenapa? why? why?

Eee... geraaaam.

32 comments:

Puan A said...

Tu je soalan nyer??
Possible answers:
1. Sbb smua org lapar..so berebut2 la nak jam...wpun x dpt jam buah, jam trafic pon jadi la..
2. Majoriti klua serentak dan rush nak smpi umah..if xposa xle rush sgt

so blk lps buka je la Josh...g buka tasik indah, hotel uitm, intekma, concorde etc... ;-)

Josh said...

[Puan A] aiiyooo... ingat wa in olang kaya kah? mana ala lui o?

Ye ke sebab semua orang lapar? saya tak lapar pun! hehehehe

fiebie said...

tu lah sebab nama dia ramadhan mubarak, ramadhan penuh kejayaan. Dan utk mencapai kejayaan itu kita kenalah tempuhi berbagai halangan.

nazzman ibrahim said...

tu diaaaaaaaaaa fiebie dah komen pengsan hahaha
walaupun muka geram tetap ku pandang manis bley???

Josh said...

[fiebie] fuyoo... kak fiebie nih, lama senyap. Buka je mulut terus bagi syarahan. hehehe.. Iye cikgu fiebie, Josh faham cikgu.

[Nazz] muka geram pandang manis?? boleh je.. hehehehe. (sure Yaz akan mencarut nanti).

Miss J said...

Sabar..sabar...datangle sini..sikit pun tak jam! Naik basikal mane ade trafik! Hehe..

*bestnyer tgk kereta-kereta malaysia*

tak relevant, i know, tp this is one of the scenes/scenario I kind of miss. FOR NOW! Balik sure merungut mcm dr. jgk. ;)

budleee said...

hik2 i agree with pn A. semua org berebut nak buka kat rumah or somewhere else. kalau hari biasa, ade kite yg akan balik lewat lagi sebab dah mkn dah :D. ni nak balik buka, nak gi terawikh, nak sambung tidor and sebagainya :D

[danial][ma] said...

hej! josh...haiyah...that abg polis so daring standing in the middle of the road...if me, i will langgar that abg polis and then with innocent face say sorry abg. polis, bule saya tolong hantar hospital...hehehehehee...jam, jem, jam, jem...so many type of jam...how come your face so sour one, got sour plum jam huh? hehehee...

:: NbC :: said...

haahahahhaas sabar, sabar.. kan puasa.. kalo Josh sampai awal pon, bukan leh makan lagi :-P

RizaL said...

I know kenapa bulan ramadan jem jadi teruk, sebab jem itu tidak dimakan.. jadi makin banyak :P huhu (tak faham sudah!)

Kembara Musafir said...

hahaha... mana2 ada jam.... kat sini, kalau keluar opis after 5h30pm, smooth flowing coz depa2 semua dah sampai rumah dah... depa balik jam latest jam 4ptg... setengah kompeni tuh bagu balik jam 2ptg.....!! so the very jeles...!

PUTUBAMBU said...

aisey..takut tgk muka josh..serius beb..! hehehe.. marah punya pasal..

naper bulan ramadhan je jem?
pasal.. masa bulan ramadhan ni.. org2 yg berpuasa..dan org2 yg tak berpuasa.. semua berebut nak balik serentak... nak gi param le.. nak berbuka with family le.. itu le ini le..

bagi non-muslim pulak masa ni jugak le depa nak rasa foods2 kat param yg depa takleh jumpa di hari2 biasa...(sesetengah tu..), so masing2 berebut le nak ke destinasi masing..

ditambah pulak dgn hujan yg turun..yg kita sedia maklum..tak kira bulan puasa ke bulan tak puasa ke..kalau hujan jek.. jln MESTI jem tak leh makan tu..!

paham tak ni? penat ex-cikgu sementara ni explain tau..
kalau tak paham lagi.. gi diri atas meja tu.. sampai waktu berbuka karang..!! grrrrr.. (TERemo pulak aku..hehehe)

Ad said...

ad nak bg satu contoh
bos ad (GM)tak pernah keluar dr ofis before jam 9mlm....tp ramadan ni, jam 5.02ptg minit dah tak nampak batang idung ..mgkn dia adalah salah satu contoh faktor berlakunya sesakkkkkkkk disitu

Josh said...

[Miss J] hahaha... oo, naik besikal ye? bagus tu, environment friendly. Balik sini pun buat camtu ler, sure x geram. hehehe

[Bud] nak balik tido? mungkin. hahaha... I'm one of them if sempat balik awal. hahaha..

[Danial] Sour plum untuk teh Hor Yan Ho ada ler. hehe... ganasnyer budak ni. Dah ler abg pol tu bulat, sekali langgar sure melantun. oops.

[pinky] ye tak ye jugak ye. Pandai lah pinky ni. hehehe.. tapi kan, Josh geram bukan pasal makan, tapi pasal 2 jam kat jalanraya takleh tido takleh makan. oops. hahah

[Rizal] Josh faham, cikgu. Kita ni great mind think alike kan? kannnnn?

[Kingkong] e'ehh... orang Dubai ni, asyik-asyik Dubai ye? Pasar Ramadhan Dubai best lah, Dubai tak jem lah... apa lagi? Orang Dubai kaya raya nak balik Mesia bagi duit raya?? aaa.... ni Josh setujuuuuuuu sangat. ;-P

[Putu] Amboi... cikgu Putu ni bagi banyak jawapan yang bagus dan bernas, terutama pasal non-muslim nak gi param jugak tu... Josh terasa.... hahahahaha

[Ad] Ooo.... gitu ek? ish ish.... patutlerr jem teruk, Boleh mintak tolong Ad tak? tolong bagitau boss Ad jangan buat camtu, tak baik. hahahah

ainmuttaqin said...

kesian kena redah jem...dulu bertiga now solo..lagi boring kan..kan..sabar la yek..kat sini pun jem juga, jem kat bintang sbb param kt situ..

Josh said...

[Ain] tu ler.. sorang-sorang ler yang tak larat. alaaa, jem kat Bintang tu x ler sehebat maner, boleh singgah-singgah beli juadah lagi, kan bestt.. hehehe

PUTUBAMBU said...

alamak..Josh terasa ke..?

aisey..sorry sengaja yek..!

hahahaaa......!!

azizi said...

chaotic model!
...... i'm seeing everything in form of numbers now ..... ha ha ha.
:-)
jom dtg belanda - tak traffic jam,
jam roti je ada :-)

Kembara Musafir said...

Josh, abih tu, gua nak cakap pasal aper....? "Kembara Musafir Padang Pasir - rambling about life in middle east" maa... takkan nak cakap pasal kesejukan musim sejuk kat Amsterdam lak kan...? ataupun pasal hujan ribut dan banjir kilat kat KL... tak masuk skema la camtu (and kira masuk territory org lah pulak... marah si azizi tu kang psal topik2 dia kena cilok...)... ada cyber war pulak kang... :)... ala.. citer jer... Mesia tetap dihati...

Josh said...

[Putu] a'ah, terasa, rasa sedap. hahahaha

[Azizi] fuyo... jem roti..
Pesal pulak semua nombor? hahaha

[Kingkong] peace brother, peace... sambil sorok di belakang Yaz...
Jangan ler marah brother, kita cakap je.. hehehe... Mesia tetap di hati, kaannn...

wahaza extra said...

Orang semua tak berapa betul sikit bulan2 posa ni; Memang jamlah kat mana-mana pun - I think sebab semua org tired and to sleepy driving - tak pun saja - memeriahkan bulan2 ramadan di atas jalan

shahril aley said...

awat baju josh boleh bertukar2
wah magic betoi la...
rilex la
org berpose kena banyak bersabar
hehehe....
josh puasa tak?
jangan jadi mcm kawan aley
die pose 12am-6am je
hahaha....

Josh said...

[Wahaza] ye ke saja nak meriahkan bulan ramadhan je?? hahahaha kelakar lah.

[Aley] Baju Josh bertukar sebab amik lain hari lah. hari-hari josh geram, so hari-hari josh amik gambar.
Eh, lama josh puasa tau. jam 8pm hingga 8am. 12 jam. Ok? hehehehe

Kembara Musafir said...

where got marah2 one like that... I tell only... hehe... memang sesuai nyorok belakang Yaz... rasa2 dia boleh cover habis tak...? hehe... abis laaa Yaz akan laser bagus2 lepas nih... haha....

Josh said...

[kingkong] Josh dah buat calculation, memang tutup 100%, siap muat dua Josh lagi. hehehe

yazrie said...

Aiyooo....Kemain hampa noh dok laser2 cheq..Mentang2 la cheq tgh demam, batuk, selsema dan sakit tekak ni...takpa..cheq bagi chance...buat pertama kalinya cheq menerima sahaja laser2 hampa..heheheheheh.....

Josh said...

[Yazz] Alamakk... larrriiiiii

(eh, Yaz sakit yek? kan cuti kan? aisey... kesian Yaz sakit masa cuti...)

syukur said...

sebab bagi orang muslim yang berpuasa dan berkeluarga..bulan puasa nilah untuk duduk sama sama sekeluarga buka puasa untuk mengeratkan silaturrahim dalam keluarga.. besar maknanya Josh sebab tulah berpusu-pusu balik untuk reach home on time !

Josh said...

[syukur] Ooo.. ic ic. thanks 4 the info!

Beruang Madu said...

hehehe Josh nampak comelll sangat bila gerammm... hahahahahaha betul tu, cubalah balik lepas buka..

Hidney said...

now... how greteful i am living in bintulu where there is no traffic jam? hurrahhh!!!

but i wish i can work in big city lo... so that i can experience the GERAMness

Josh said...

[beruang madu] Ye ke comel bila geram?? hahaha kembang hidung Josh. Kalo camtu selalu tunjuk muka geram ler ye? hahaha
Josh ada cuba balik lewat, kul 7pm. Lagi ler jem.

[Hidney] Yah, Bintulu is a quiet place. Been there.
Come, join the geram club! hahaha