Tuesday, August 19, 2008

There was this Sunday

Note: All photographs are from taken by Kak Lin. Saya rampas je.

There was this Sunday evening when some of my friends came over to my place for BBQ. Well, it was last Sunday. It's a simple get-together with some friends and a special guest from Cambridge University. It starts at 6pm. Being an inexperience 'fire starter', it took me a while to get the charcoal ignited. Ain-ain my ex-colleague helped up. She and her children were the first to arrive as they're staying just a few blocks away.

Datin brought along her two sons and her younger sister. Abang John (chewahh) our research partner from Cambridge was excited to meet us, his old friends.

Amik gambar olok-olok. Yang bakar sorang dua je, tapi bila amik gambar semua nak masuk pura-pura tengah BBQ.

Anak siapa nih?? from left to right: Bajat (Datin's eldest son), Nasuha and Hakim (Ain-ain's daughter and son)

To entertain the children (or rather to keep the children busy so that they don't disturb us, hehehe), my wife gave them a lantern each. By the way, the mooncake festival is just around the corner.



And who said adult don't play lantern?? This is a solid proof. A 48 years old, and a 37 years old playing happily. hehe...

We were happy to have Abang John with us. Gathering like this allows us to catch up on each other and to exchange ideas in our scientific research.

Ni dia makanan kita yang simple dan tak seberapa.



The guests left at 12pm, and we hit our bed 40 minutes later. Happy.

20 comments:

nazzman ibrahim said...

bestnya BBQ

PUTUBAMBU said...

ha'ah kan nazz..best jek tgk bbq tu.. especially the chicken wings lah..

anyway, mooncake festival nak dekat dah?

padan le aku tgk ramai bebenor org cina sembahyang kat area rumah aku tu..

moshee said...

weh..makan2 tak ajak...sampai hati..

btw, josh and john...cam adik beradik lak namanya..hahahha..

[danial][ma] said...

hej! josh...haiyah...BBQ...haiyah...open burning...haiyah...also discuss about work during BBQ...haiyah...well, if for someone from Newcastle, must be grandeur...BBQ (no smoke), Steamboat (no steam) bla...bla...bla...

azizi said...

aduss .. terlupa nak makan pulak ..
kan pantang kalau pegi ke blog josh kalau tak makan lagi ..
terliur la pulak josh. .....
*mlm ni kena goreng kepak ayam la pulak ... :-)

axim said...

ehhh Josh,tu buah naga kan??yang warna merah jambu tuh??

Miss J said...

wah...untungnye 'abe john' kite di sana ye..makan tak sudah-sudah. And I noticed, buah yg merah tu (with black seeds) inside pun ada. Ingat tak kite makan buah ni juge in botanic garden (was it) time john datang dulu kn??


nyum..nyum..jeles! ;)

ainmuttaqin said...

alamak anakku keciknye..dua org sama dgn sorg Bajat..iskh2..and yg pakai tudung pink tu obviously yg paling rajin bakar bbq kan...asik dia je dok kt situ..hehehe..

Josh said...

[Nazz] Beeeeesttt BBQ! Sedaaaaaap. ;-)

[Putu] Nanti Putu buat ler pool party dengan BBQ. kaaaannnnnn? (tiru Nazz ngan Yazz).
Mooncake festival tengah bulan September. Yang Putu nampak sembahyang kat tepi jalan tu bukan mooncake festival, tu Ghost Festival!!

[Moshee] bukan x ajak, ni semua orang kajang ngan Bangi je. Tetamu kita John di kena ada driver (Kak Lin). Takpe takpe, nanti kita buat untuk semua orang office. Nak?
John is my brother. hehehe

[Danial] Ooo.. jeles ye... hehehe... yelah yelah, orang Kota Bahru ler yang the best. Ok? hehehe

[Azizi] Our life revolves in makan-makan. 3 kali sehari. OOooooo... sedapnyer kepak ayam tu.....

[Axim] A'ah Axim, tu dragon fruits yang warna ungu. Lebih berkhasiat daripada yang warna putih isi dia.

[Miss J] Yup, that's exactly what we had at putrajaya. Sebab saya tau John memang suka buah naga dan buah mangga. Mengidam ke Miss J?? heheh

[Ain-ain] Bukan anak Ain yg kecik, anak Datin yang besar gedabak.
Erm.. yang tudung pink siapa ye..?? tapi dia memang rajin, all the time kat sebelah BBQ set tu je.. hehe

Chen said...

what date is the mooncake festival?

Josh said...

[Chen] 14 sept. Sunday.

Kembara Musafir said...

huaaa... happeningnya...!! jeles seperti biasa... what to do... tengok jer ler...

Josh said...

[kingkong] Bila kingkong balik nanti happening ler jadinyer, takyah jeles. Kingkong kat situ pun ramai dah jeles. hehe. Balik raya kan?

Kembara Musafir said...

dunno laaa... just checked the ticket prices... holy cow!! so naik harga one... tengah kira2 duit "tabung ayam" kalau ada extra... hehe

Faisal Admar said...

kekek habis josh bau asap! larik...

yazrie said...

teringat masa kecik2 dulu kat tadika kami dapat sorang satu tanglung...hehehehe....

Josh said...

[Faisal] Bau asap ler sedap! Lariii dua kali. haha

[Yaz] oo.... tu zaman bila tu? masa Yaz umur berapa tu?

shahril aley said...

tengok pics entri ni teringat kat BBQ YKWYA kat pantai lido awal bulan ni
hehehe....
best gile masak dalam gelap siap berasap sampai orang melepak kat situ terpaksa hidu aje la

Josh said...

[Aley] BBQ dalam gelap memang best! macam buat treasure hunt. haha..

Beruang Madu said...

hahaha nak idupkan api memang susah... pakai jer yg letrik, nanti simpankan satu lantern tu utk abang yer... nak letak kat depan rumah...