Tuesday, March 17, 2009

Terkejut Gorila!

Another blog-worthy incident happened during my trip to Kuantan.

We were on our way to Kuantan, winding through the old palm and rubber estates, passing by beautiful sceneries. It was 1.30pm, and we were very hungry. The driver stopped at this one and only petrol station cum rest point cum restaurant, some 15 minutes before Bentong toll. If we were to persevere, it would be another one and a half hours to reach Kuantan.


After refreshing ourselves, we went in to this restaurant: D'Paya Serai.

Lot's of choices, from varieties of grilled and fried seafood, to beef, chicken and vegies. I took a kembung (fish), half scoop of peria goreng (stir fried bitter gourd), kacang panjang (long beans) and a glass of barley drink.

Went to the counter, and the cashier punched a few keys on the keyboard...........

TERKEJUT GORILA Josh.....

" Sepuluh ringgit lima puluh sen, Cik" awek montel tu kata.

"......(mata terbeliak, pandang awek tu dan diam)......"

" Sepuluh ringgit lima puluh sen." the awek repeated matter of factly.

"Ikan tu berapa, dik?"

"Empat setengah, yg lain singgit setengah setiap satu..."
:
:
:
:
:
:
:
I finished up the whole plate, right to the very last grain of rice and very last drop of what ever gravy I saw. Munched the fish to the the bone without any bit of meat left.

The most expensive NASI CAMPUR i ever had.

32 comments:

eQbalzack said...

hahahaha....awat mahal sgt??? ikan tu macam tak cukup vitamin B Complex jerr josh...hehe

nazzman ibrahim said...

ayooooo mahal gilerrrr.....ikan tu import dari UK agaknya.

Inah said...

mak aiiii..kalah makan kat aussie nih :P

PUTUBAMBU said...

uish..mahalnya..!!
cekik darah sungguh...

baik makan kfc gitu...

:: NbC :: said...

fuh..

kalo amik ayam baper lah agaknye eh.. ikan diet tu pon 4.50

*nasib le gorilla baik..

azizi said...

cayalah.
..... ha ha ha ....
kali ni tak terliur tgk entri josh.
heh..heh...heh..heh
.. itu josh kena makan dengan plastik2 sekali.
ntah2 plastik pun kena charge jugak.

rerama salju said...

Josh,
I pun penah kena few years ago kat situ,Da la tak sedap!Since then I memang dah 'PANGKAH" that rest.Kalau lapar makan siap2 sebelum sampai situ or tahan sikit,makan kat Kuantan nanti..

Jom kita BOIKOT...hehehe

lelia said...

Penah makan kat situ n memang harganyer melampau mahal...utk 2 org makan ada dekat RM20.00..Serik giler..Boikot je tempat tu..dahler tak sedap..pekerja kat situ macam eksen plak tu...hampeh jer..

Josh said...

[eQ] Memang ikan tu kurang zat segala, kurus kering pun RM4.50. Gila!

[Nazz] Ntah ler, ikan import UK kot. ish ish....

[Inah] Hahaha.... sekurang-kurangnyer kat aussie makanan dia sedap. hahahaa

Josh said...

[Putu] Kaaaan! Habis kering dompet Josh 'dicekik' dia. ish ish.. baik buat poolside party, kaaaaaan Putu? wink wink.

[Pinky] hahahaha.... Gorila tu x tumbuk dada macam kingkong,Dia me'miow' je. hahaha

[Azizi] Hm.... i should have 'tapau' je pinggan dan gelas tu. hahaha...
Sure tak liur?? wait till the next entry ya.. jeng jeng..

Josh said...

[Rerama] Psst, Josh kasi CONTENG habis, takde pangkah-pangkahnyer. hahaha
Jom, kita boikot!!!

[Lelia] Jom kita boikot ramai-ramai!

saharil said...

alamak, mahalnya.. ikan tu aje dah boleh beli satu meal kat tempat lain.. lain kali josh bawak bekal ye.. :P

Josh said...

[Saharil] Tu ler, mahal gila.
Bawak bekal?? Josh bawak biskut je lah kalo camtu.

Ad said...

tu belum lagi makan donut dia yg lebih mahal dr JCo..sedap lagik donut tepi jalan yg 3posen tu.

wahaza extra said...

Josh, nak hantar ikan tu ke situ, kena byr toll RM5 kat gombak, hantar bekas kosong kena make u turn RM 3 x 2 = 6 , and sampai balik KL, RM 5 = total cost toll = RM 16; campur tolak duit minyak RM30; so total utk hantar ikan masak kicap = RM46 - jadilah RM10.50 sepinggan;

Anonymous said...

wei,wei! Josh...hahahaha...lucky that you did not turn into gorilla...and you should bring to kuantan all the plastic sheet, the fork and spoon, the glass and also the plate...hehehehe...

jia hua

ainmuttaqin said...

adoi..ingat kat kl/shah alam je mahal..rasanya makan fast food lg murah dr tu kot..mana dia muka terkejut gorila tu??nak tengok sat..hihi

@xiM said...

aritu my anak sedara makan nasi separuh ada kuah sikit then telur dadar separuh,

harganya RM6.50!!!!

bukan terkejut gorila dah masa tuh!!terkejut dinosaur pun ada!

memang dah lama ban D Paya Serai nih!

Anak Jawa said...

beras tuu mesti jenis padi mahsuri.
bila masak, warnanya kuning keemasan
mmg org2 tua ckp harganya sgt mahal!!!!

ikan kembung tuu pulak nk cari kena merentas 7 lautan, baru jumpa. tuu pun sekor jer. bertuah josh dpt mkn ikan tuuu

kacang panjang tuu pulak dia kira harga ikut inci. masa potong pun siap ambik pembaris takut ukuran lari. cuba tgk betul2... brapa inci semua sekali kacang yg josh ambik tuuu


*** mati ler buat ulasan selari utk semua lauk

kak ja said...

Josh, skali lagi Josh pi sana, bawak siap2 bahan utk molotov cocktail.. Jgn ada belas kasihan lagi..

Mahal lagi nasi RM 16.50 kja dulu, kan Josh? Ingat tak? hahaha.. Menambah mahal lagi sbb u all terkena dgn entry kja tu!! muakaakakaa..

Anak Jawa said...

ermm apa kata lps ni Josh bawak siap2 bahan utk memasak??? smpi jer restoran tuu Josh pinjam dapur diorang dan terus buat demo masakan

lps tuu jgn lupa ckp kat tauke kedai tuu... "SY MASAK LG SEDAP DR LAUK YG AWAK JUAL, TAUUUUU!!!!"

hahahaha

Josh said...

[AD] Ye ke? nasib baik Josh bukan doughnut fan. Kalo nak makan doughnut pun, makan Dunkin's, JCo atau Big Apple je. hehe

[Wahaza] Hm..... you're explanation seems to be sensible. Thanks! lain kali tapau je, or tahan lapar sampai Kuantan. hahaha

[Jia Hua] But, but.. but... I do hope that I would turn into a gorilla! hahahaha... Yah, should tapau everything, including the glass. kan?

Josh said...

[Ain-ain] hahaha, muka terkejut gorilla tu kejap je, 3 saat. Tak sempat tangkap gambar. Ingat tau, jangan gi makan kat situ. Mau pengsan dibuatnyer.

[Axim] Aiyooo.... telur dadar separuh je dah RM6.50?? Memang nak BAN. Josh nak buat kempen besar-besaran ban D'paya Serai tu.

[AJ] Waaaa.... Cikgu MANYAK PANDAI...... cikgu manyak pandaiiii KELENTONG! hahahahaha Was fun reading your comment.

Josh said...

[Kak Ja] Hahahha.. Kak Ja punya lunch RM16.50 tu memang kalah!
Erm... Kak Ja.. Josh belum pernah buat molotov cocktail, apa kata Josh bawak Kak Ja gi situ, Kak Ja demonstrate??

[AJ] Takyah la cikgu, Josh bawak tukang masak tuuu dari JB tuuu, yg boleh masak cucur sedap pagi-pagi tuuuu. Pastu cakap ngan diaorang "Josh lebih rela MAKAN CUCUR sampai kenyang daripada dicekik dengan harga nasi campur tu!" Boleh?

shah said...

memang patut kene ban la ni
giler cekik darah laa

boleh ke report kat mana2 yg patut?

teraniaya tu

at least kene letak tanda harga laa so ppl know

Josh said...

[Shah] Tu ler. Tolong reportkan, Shah. hehehe

Tok Kemuning said...

They have a spread buffet josh but with itemize price. Please check the pricing b4 u eat then u have no problem. To me it is fair and square everything is itemize we could eat anything we want but with the price. Better then RM59.00buffet in KL. I usually check my wallet b4 i eating there...so far no problem.

Catz said...

mahalnyaaaaaa....speechless..
err..sedap ke tak?

Josh said...

[Tok Kemuning] thanks for the comment. And welcome to my blog.
I noticed the pricing after I paid my lunch. It's on their wall, high up. It's still expensive for a simple nasi campur meal.

[Catz] Well, you can check them out yourself. Sedap ke tak? For Josh, OK je.

Lily.Lulu said...

OMG !!
very very very the expensive
kalau makan kat hotel we do understand la kan

ni takat kat restoran yang biasa aje .. some more kat petronas pulak tu

memang cekik darah la !!
ban ban ban !!

eventhough tak pernah makan, tak mo singgah !!!

Josh said...

[Lily] Lain kali singgah untuk isi minyak je lah. Mahal sangat makanan dia. Kalo selesa dan pekerja dia sopan santun, ok ler sikit. Ni tidak.

Mr. Azuar said...

bukan terkejut gorilla bro..gua terkena ari tu lagi mahal..gua dok situ 2 jam mengunyah..nak menikmati maknan mahal hahhahaha...lain kali korang tapau makanan dari restoran kat KLCC buat bekal..singgah kat situ mintak air kosong jer...bukan gua kedekut tapi malas nak menyokong restoran yang nak cekik leher kita