Thursday, March 12, 2009

Nenek Bercerita, Josh Suka

We got the chance to dine at one of our team member Eda's grandma's place on our recent trip to Kuantan. Grandma served us nasi minyak with yummilicious spicy chicken and pickled vegie.

The thing was, I got so fascinated by nenek's (grandma) stories. I believe everyone was fascinated by her stories too (just look at the pic below). Nenek is a Chinese, raised in a Muslim family and was raised with Islamic value. And now she'd adopted the Malay culture into her life entirely. Staying with her closely knitted family, she is indeed a happy grandma.


When she talk, everyone listened. We were pretty much astonished to know that the famous bomoh Mona Fandey who'd cut her victim's body into 18 pieces and cooked curry with some of the victim's meat 10 years ago was actually staying just behind her house. Nenek also disclosed some mind-boggling details about the executed bomoh's life style... aiyoo... naik bulu Josh dengar.....

Nenek, with her extremely warm hospitality, had enchanted me. In fact, the whole family, including all her children and grandchildren, were very warm and friendly. I strongly believe that credit should due to Nenek who had brought up her children with good value and respects. I had experience the "Berbudi Bahasa, Budaya Kita" in that family that day.

Indeed, when nenek bercerita, we should listen. For in their stories, there're words of wisdom and valuable treasures.

25 comments:

nazzman ibrahim said...

comelnya nenek ni...kannnn masa arwah nenek nazz ada selalu dia bercerita pasal zaman dia muda2,masa zaman jepun hmmmmm rindu kat arwah nenek(tetiba sedih plak)huhuhu

PUTUBAMBU said...

mesti citer best punya.. Josh suka betul nampaknya..

eQbalzack said...

orang tua byk pengalaman...byk 'perghtua' boleh dapat...

u bawak balik 'perghtua' apa josh?? hehe

:: NbC :: said...

Hi Josh,

bagus2.. after 20 yrs, u can take over the baton - i'll send my kid(s) to ur place for some interesting story telling

:-P

Josh said...

[Nazz] kita pun rindu kat nenek kita tau...

[Putu] A'ah, best citer nenek. Josh memang suka. Especially her stories sekali dengan facial expressions and gerak geri. Fascinating.

[eQ] oo.. banyak pergtua Josh dapat!! takleh kongsi kat sini. hehehehe
Yang bestnyer nenek tanya, "Cucu dah kawin ke belum??" Josh jawab "Dah", nenek terus senyum lebar..." BAGUS, nenek suka, muda-muda dah kawin!"

[Pinky]Aiyaksss.... nanti Josh citer pasal Pinky and laling... ok?

ArnabGumuk said...

bulu apa yg naik josh???..tp part daging orang masak kari..yukhhhhhhhh!!

[danial][ma] said...

wei, wei, Josh...yeah, old folk has a lot of wisdoms...;-)

eQbalzack said...

josh...nenek terkejut kot. sebab muda2 dah kawen...hehe

azizi said...

yup,
wiser that nenek is. and bet many things can grabbed.
.....
but, tak puas hati sungguh.
mengapa mesti ada gambar nasi minyak + kari daging n acar. aisyeh......
;-)

Anak Jawa said...

nenek kita pandai mengurut!!!

(tetap nk promote. heheheeh)

Josh said...

[Arnab] Bulu ketiak yang naik!
Memang pun, pasal masak kari tu... aiyooo...

[Danial] oh yes, they're like a gem in the family.

[eQ] dia ingat josh muda kot, padahal Josh dah nak masuk umur 39 dah. Hahahahaha

Josh said...

[Azizi] Aisey... Josh terpaksa sebenarnyer. Dah ler citer pasal nasi minyak kan, kalo tak tunjuk nanti orang kata kita tipuuu. hehehehe

[AJ] Eleeehh, nenek je yang pandai, cucu dia pandai ke tak??? heheheeh

axim said...

dengar la apa yang orang tua tua kata..sumer tu words of wisdom ok..hehe

")

wahaza extra said...

Which bululah Josh, buat wawa confuse kejap;

Faisal said...

Nenek I sama dengan nenek Jazzman. Selalu cerita pasal zaman Jepun dan ubi kayu.

Nenek Josh nampak sebiji macam Melayu...

mazddaud said...

saya rasa bukan josh je sukakan nenek tu, nenek tu pun mesti suka sangat dengan josh....;-)

Josh said...

[Axim] Setuju sangat-sangat!!

[Wawa] Ni lagi sekor... hahahaha... kan Josh dah jawab it's bulu ketiak. hahahaha

[Faisal] I think our nenek semua sama, they always citer pasal zaman jepun and ubi kayu.
Psst, nenek kat gambar tu bukan nenek Josh, tu my colleague's nenek.

[Maz] hahahah, i think you're right too. Sebab masa nenek bercerita tu, dia asyik pegang-pengang tangan Josh,pastu suka bisik-bisik kat tinge Josh bila ada citer yang 'sensor'. hahahaha..

Inah said...

i missed my granny :(..she died last 7 years ago..

orang tua ni lebih dulu makan garam..but agreed with azizi..do you have to put gambar nasi minyak :P

kak ja said...

Nenek2 zmn dulu n skg citer psl zaman jepun n ubi kayu. Nenek2 10 thn akan dtg mgkn citer kisah dia n her blogger friends!! hahaha..

yazrie said...

Josh: Kalau nenek AJ pandai mengurut, CUCU DIA PANDAI MENGARUT...

Arwah Dato' Mazlan tu senior abah saya...

Pn. Lala said...

cantiknya josh punya new look (of the blog ya...jgn prasan).
proves to show dah berzaman x bukak blog.
tak kan baru 1st time jumpa org yg bbudi bahasa, kitorg kat ofis ni berbudi & berbahasa apaaa....

korang ni pegi marketing ke pegi mkn? but hv to agree seafood @ tjg lumpur mmg yummyyyyyyy.... kta suka pegi situ

Josh said...

[Inah] my granny pass away 20 years ago. I miss her.
Ish, ni lagi sekor yang pantang tengok gambar makanan. hahaha

[Kak Ja] Mungkin kot. That would be your topic when u talk to your grandchildren. Josh akan sembang pasal spaceship. hehehe

[Yaz] Oooo... ye ke AJ pandai mencarut?? hahaha

Aiks, kesian Dato Mazlan tu, tapi siapa suruh??

Anak Jawa said...

bkn main lagi dia yer... mencarut ler, mengarut ler. hahahaha


sbnrnya AJ cuma pandai mengurat jer!!! kih kih kih

DzuLagiL said...

salam,
bukan senang nak dgr nenek bercerita...
dah lama x dgr nenek sndiri bercerita...

Josh said...

[AJ] .......... patutler...... (ooops).

[DzuLagiL] yah, treasure it while we can.