Wednesday, January 21, 2009

There IS Free Lunch ~ Nasi Kerabu Sedap

Who said there's no free lunch in this world? There IS, and I'd experienced it myself yesterday.

They served authentic Kelantanese (authentic because it's prepared by a Kelantanese sifu) Nasi Kerabu!

The food were beautifully displayed, and all the raw vegie (bean sprouts, long beans, ginger flowers, kesum leaves and cucumber) were cut into small sizes. All we had to do was to take a plate and fill as much as you like. And refill was allowed. Great huh?

Hehehe... actually, the nasi kerabu was served at Puan Ro-ro's place. She'd just gave birth to a beautiful baby boy last week and a few of us paid her a visit yesterday. She's married to a Kelantanese and the mother in law, a restaurant owner, prepared the yummilicious nasi kerabu.

Yang baju hijau tu Puan La-la ye, bukan Puan Ro-ro. Cik Suw was there too.

Others were (left to right) Puan Tod-tod, Puan La-la, and Puan Nora.

The eldest son of Puan Ro-ro was adorable. Those charming eyes would sure attract many attentions.

Talk about Puan Ro-ro, she's an amazing mother (really, i tell you, really, really amazing). Believe it or not, she gave birth to four babies in two years. Tabik spring to her, for she gave birth to three babies, two boys and a girl last year. And now another addition. Healthily productive yah?

Puan Ro-ro said, "Dah cukup, nak tutup kilang dah lepas ni."

Congratulations Puan Ro-ro.

25 comments:

budleee said...

hmm

amazing mother? or sharp shooting father :p

wahaza extra said...

Hmmm... how four babies in two years? Kembar ke? Two years is like only 24 month / 9 month only can get two you know...

azizi said...

nasi kerabu!
oohh my, Josh. how dare you?
....
jeles2...

Faisal Admar said...

pic pinggan sendiri takde ke? budu yummy!!!!

Faisal Admar said...

eh btw lauk ayam bakar ke ikan goreng tepung?

Anak Jawa said...

blh tlg mintakkan petua tak?
senang AJ nk buat anak bila kawin nanti... hehehe

eQbalzack said...

sebut nasi kerabu ni josh...kesian kat azizi...hehe

[danial][ma] said...

hej! josh...one fine day i think i want to make the nasi kerabu also...need to find the ginger flower first...and i am sure it will be superb...yeeehaaa...'nasi kerabu kota bharu'...hehehehe...

kak ja said...

Josh, jom lepas ni kita buat entry makan2, esp makanan Kelantan je, Josh.. Kita goda Azizi n Danial, sampai depa tak tahan dan terus ambik flight balik Malaya...

Kja pun mcm Wahaza, dok tekan calculator, x fhm mcmana Puan Ro-ro boleh dpt anak seramai tu dlm tempoh 2 thn.. Mesti termasuk sepasang twins kan? kan kan kan?

[danial][ma] said...

hej! josh...kak ja yang kejam...you should ban her comment because of spreading the words of hatred...hahahaha...i will fly soon to kl for nasi kerabu...hehehehe...soon ka? ;-)

ps: Gong Xi fa Cai to you and family...mau angpow busat2 punyer...heheheh...

mazddaud said...

hi josh....jom kita pakat2 sokong kak ja, buat entry makanan pantai timur......hehehehehe

nanti ada la org2 yg tak sabar nak balik kan......ha ha ha

Josh said...

[Bud] It takes two to tango. Dua-dua ler kot. hehehe

[Wahaza] panjang citer, Josh cuba pendekkan. Jan 2007 dia lahirkan kembar.. and tak sampai dua bulan lepas bersalin mengandung lagi, give birth in December. So, 3 anak dalam setahun. three months after the birth, mengandung lagi, ni lah yang dilahirkan sekarang. Total 4 dalam 2 tahun. Hebat kan?

[Faisal] Aiyo.. Josh sibuk makan, lagipun, susah nak ambik gambar sendiri. Nak mintak puan-puan tu lagi ler susah sebab diaorang sibuk layan nasi.
Lauk ayam gorend sedap.
[Azizi] Yes, not just nasi kerabu, it's NASI KERABU SEDAAAP!! hehehe... jangan jeles, kalo jeles buat ler sendiri. hehehehe..

Josh said...

[AJ] Lor, AJ, nak dapat anak kena belajar teknik dulu, bukan petua. For the teknik-teknik, tuntut la dari Putu or Kak Ja kot, Josh pun kurang pandai. boleh?

[eQ] Kaaan! sebut dan tunjuk gambar, bagi dia air liur meleleh. hehehe...You both were friends?

[Danial] U know how to prepare nasi kerabu?? Tak pernah tunjuk puuun! Kak Ja tu bukan menghasut ke apa, dia GODA je. hehehe... balik ler sini.
Auntie hari tu tanya, eh your comel friend tak balik raya cina ka? hahaha.. dia rindu sama lu oo.

Kalo mau angpow busat-busat, lu sini mali, wa kasi, Cyn kasi, Auntie pun kasi, sekali gus 3! mali mali.

Josh said...

[Kak Ja] Jooom!! kita buat entry pasal laksam, ayam percik, gulai kawah, keropok lekor... fuyoooo... sebut je nama terus air liur meleleh.
Untuk 'mystery' anak 4 dalam 2 tahun tu, Kak Ja rujuk lah comment Josh untuk Wahaza. Itu Ro-ro manyak hebat o, manyak ploduktif!

[Maz] Jom! Jom! kita pakat-pakat buat entry makanan pantai timur one month in a row!

PUTUBAMBU said...

sedapnya nasi kerabu...

shah said...

terliur tgk nasi kerabu..

Josh said...

[Putu] Yes, it's one of my favourite local food. Josh suka the raw vegie. Sedaaap

[Shah] Hi Shah, lama tak nampak. How's life?
Kalo makan sekali dengan keropok lagi ler best.

Lily.Lulu said...

nasi kerabu .. sedapnyaaaaaaaaaaaaa !!!!

Josh said...

[Lily] Sedaaaaaaap. (sambil tunjuk dua-dua ibu jari)

azizi said...

ooh mine. semalam mimpi makan nasi kerabu. kenyang pula rasanya. ha ha ha

* ini ayat memujuk hati. ha ha ha ...

[danial][ma] said...

hej! josh...azizi...me oso had a dlim of nasi kelabu...haiyah...manyak anglee wo...but neber mine i kuk fainted imam lasy nite...hehehehe...selap ma...and my angpow huh...keep all for me will collect later in april...heeeyyaaaaa...

yazrie said...

Aiyooo..penatnyaa nak beranakk....

kak ja said...

Danial takkan tahan dgn godaan kita nnt, Josh.. Azizi, kita biaq dia memujuk hati dia yg rawan tu.. hahaha..

Nasi kelabu, nasi kelabu, nasi kelabu.. Hali Laya Cina kasi jamu Nasi kelabu lah, Ah Josh!! Lps tu boleh kasi jamu makan RIMAU.. (berjangkit dgn PCK plak..)

Slmt Thn Balu Cina, Ah Josh!!
Psstt!! Tak pyh simpan angpow kat Danial!! Bulan 4 mana ada laya lagi dah, kan? kan kan kan? (statement dengki)

Josh said...

[yaz] aik?? macam pernah je tu.

[Kak Ja] hahahahaa.... aiyooo... ini Kak Ja manyak kelakar wo... hahahaha...
Laya cina Ah Josh kasi makan itu kuih bakul sahaja. hahaha
Butu, butu, itu angpow mana boleh simpan lama-lama, nanti basi.

kak ja said...

yaz tu mmg penah, Josh.. Dah Form 1 pun budak tu.. hahaha..