Thursday, April 23, 2009

Foot Massage & Reflexology

My sinusitis pain was killing me. The pain persisted even after some medication. However, I refrained myself to give in to antibiotics easily, I'd been taking antibiotics since I was 16.

One night, my wife suggested foot reflexology. And off we went to this massage centre near to my place. At first glance, the ambience of the centre was calming. Dim yellow light with cosy sofa. There came this sifu from China, carrying a wooden pail of warm water with chinese herbs. He guided my feet into the pail and ..... aaaaaah.... that was so comfortable. The soaking took 10 minutes. The sifu dried up my feet with towels and my food message begins.

Indeed it's easy to tell whether these 'sifu' are really well-trained 'sifu'. Minutes after the massage and reflexology began, he started to point out my health problem....... my internal organ... my liver... and then to my sinus problem..

This sifu Xiao Wei had been working in Malaysia for two years but still unable to speak nor understand English. As he continue his massage, a few officers from the local municipal council came in. Kononnyer nak spot check lah, kot-kot ada aktiviti-aktiviti yang hanky-panky. They talked to the person in-charge, toured the centre, and took some photos before they left. This centre was up to their satisfaction. Clean.

After one hour of relaxing massage, my sinus pain was relieved. RM36 was charged for the service. Cheap ah?

25 comments:

PUTUBAMBU said...

RM36 for 1 hour..cheap lo....!

relaxing some more.. ok what..

* once in a while..kena gak carik solution lain kan Josh.. asik makan ubat jek...

Cath J said...

Ohhh...never know with foot massage can relief sinus....mmmm.... interesting!

rerama salju said...

Josh,

Sinus pain Josh tu macamana?Kat pipi ke?as for myself selalu sakit kepala jer selain susah nak bernafas..

Nak try foot massage macam Josh gak lah,tapi nak buat kat tempat Josh jugak,kat mana tu Josh?

eeerrr,Suspens tak Josh masa massage tu ada Penguatkuasa datang?

azizi said...

oh, nice.
and i would rather to have pamela anderson or nicole kidman to do the trick... errr i mean - massage.
... anyway, rm36 per hour is totally cheap. ;-)

Josh said...

[Putu] Kaaannn! Josh pun rasa cheap. A good alternative, takyah makan ubat. Jom putu!

[Cath J] o yes, reflexology can help relief sinus! Try reflexology on your toes when you got sinus.

[Rerama] Mine is maxillary sinusitis, maksudnya sinus dua-dua belah pipi. Of couse pipi (not so pipi, sebelah hidung actually) la yang sakit. It's because of the nose block, pressure kat sinus akan meningkat. Bila pressure tinggi sangat, dengan infectionnyer sekali, memang sakit sampai nak muntah. Betul? and sometimes you'll feel cold, eventhough the weather is hot.

Reflexology memang boleh relief pain. Rerama gi la cuba any reflex centre yg pakai sifu China, then tell them you have sinus problem and request them to massage the toes.

Terkejut kejap bila enforcement officers tu masuk, ingat ada apa-apa, rupa-rupanye just regular spot check.

Josh said...

[Jiji] Amboiiiiiii..... entah-entah dia mintak RM50,000 sejam. Rm36 untuk reflex, yg selebihnyer bayaran untuk depa temankan kita. Nak? hahahaha

Jom jom!

budleee said...

wah, so nice one..

eQbalzack said...

bestnye massage...lepas final exam eq nak cari massage utk jari jemari la josh...hehe

nazzman ibrahim said...

wahhhh bestnya tapi nazz ni geli la kalau org pegang kaki kang tersepak plak org yang dok urut tu...

uncle nape gelap jerr bilik tu hehehe takut plak nanti kena...................hahaha larikkkk

Josh said...

[Bud] it's very nice indeed. Dekat je dengan OldTown white coffee tu. Jom!

[eQ] ehem ehem.... puasa tangan yer. ;-P

[Nazz] Fuyooo Nazz pandang langit sekarang ! (rujuk gambar)
Kalo geli, takyah ler pergi.
Tempat tu bukan gelap, kan Josh dah kata lampu kuning, lagi selesa. Takut kena apa Nazz??

eQbalzack said...

ha'ah...lama tu nak pose tangan josh...2 minggu dpd skrg...3 hours exam...blh u bayangkan eq nak goreng apa atas paper tu nanti..silap2 lukis kartun jerr...haha

PUTUBAMBU said...

nazz mulalah otak biru tu..

shah said...

selama reflexologi ni wujud
tak pernah lagi try...
dari hari ke sehari nak try...
ada je halangan....

syok sangat??

kak ja said...

Josh, Nda sdg dilanda musibah.. Jom pi umah kja!!

*Nazz, kalau dah tak tahan geli, baik jgn try.. kot nnt ada yg kena sepak.. dpt tiket free ke Holland, jumpa Azizi plak..

Lily.Lulu said...

quite cheap laa
bestnya kalau ada org urutkan my kaki now

:D

:: NbC :: said...

Josh,

try masuk Danok - selatan Thai - best massage di sinun

kak ja said...

Danok Pinky?? Adoi!! Family kja dah fobia semcm dgn Danok.. McNab pernah kena kidnap dgn Siam di Danok.. masa dia dlm 4 yrs old mcm tu..

Anak Jawa said...

sama laa kita Josh. AJ pun blm baik demam lg ni...

AJ kdg2 rasa mcm sakit dada. blh ker urut kat area dada ni???

Josh said...

[eQ] Goreng pisang je lah eQ. boleh?

[Putu] Kannn! dah mula biru dah otak Nazz tu.. Tolong cubit sikit.

[Shah] Besssst! Shah cuba lah, very relaxing.

Josh said...

[Kak Ja] My deepest condolence to Nda...
Pandai Kak Ja bagi nasihat kat Nazz. Dah ler dia badan besar, sekali Nazz tu sepak, mau tukang urut tu terus penyet melekat kat dinding terus..

[Lily] Ehem-ehen.... takaaaaaaan lah cik abg tu takleh tolong urutkan???

[Pinky] Ye ke? you tried it before?? Aiyo.. lepas baca comment Kak Ja... terus kecut perut... hahaha

Josh said...

[Kak Ja] thanks for the 'warning'.

[AJ] Saja je tau Cikgu AJ ni, selalu je cakap kita sama ;-P
Kesian cikgu demam.

SALAH la kalo dada sakit urut dada! Kalo sakit dada, kita kena urut BUNTUT, baru betul!

:: NbC :: said...

Josh & K Ja,

errr x pernah dgr lagi ttg tu - so far kwn2 g lunch di Danok je - masih selamat..

massage di sinun murah - RM 10 per hr

Josh said...

[Pinky] Fuyoooo, very the cheap lah kat situ!

kak ja said...

Masa tu McNab baru dlm 4yrs old.. Pi ramai2.. Depa tak sedaq pun bila time yg si McNab diambik org.. Tup2 ada satu Malaysian couple mai antaq McNab balik.. Kata depa, masa tu lelaki Siam tu dah bawak McNab kuaq dari bazaar Danok tu.. This couple sempat perasan Abah McNab tgh dukung McNab sambil shopping sebelum tu.. Depa suruh lelaki Siam tu serah McNab balik.. Depa kata,"kami tau ni bkn anak hang!!" Lps serah balik, terus dia lari..

According to McNab, yg dia ingat, pandangan dia jd gelap je sepjg dibawak lari kuaq bazaar tu..

Josh said...

[Kak Ja] aiyo, so the very scary one. Nasib baik ada yang nampak. Kalo tidak.. ntah ler what happen to the little girl.